Депутатська фракція Аграрної партії України вкотре висловлює свою стурбованість станом пенсійного забезпечення громадян України та привертає увагу Верховної Ради, Кабінету Міністрів до потреби якнайшвидшого розв’язання цієї гострої соціальної проблеми.
Сьогодні ситуація в цій сфері дуже складна. Солідарна пенсійна система в сучасному вигляді неспроможна виконувати свої головні функції з кількох причин.
По-перше, чинна законодавча база з урахуванням чинника зростання кількості осіб похилого віку зумовлює значне навантаження на працююче населення. Якщо взяти загальну кількість дітей і пенсіонерів, то сьогодні один працюючий, по суті, утримує одного непрацездатного.
По-друге, майже 95 відсотків пенсіонерів отримують пенсії в розмірах від 86 до 142 грн., що становить лише 32—52 відсотки прожиткового мінімуму. Причому тих, хто отримує найнижчі пенсії, сьогодні найбільше серед селян. І насамперед тих, хто поставив на ноги повоєнну економіку, працюючи спочатку за трудодні, а пізніше за мізерні «гроші».
Тому за таких умов незначні періодичні підвищення розміру пенсій не розв’язують проблеми. Так, останнє підвищення пенсій відбулося у квітні минулого року на десять відсотків, а чергове заплановано з липня ц. р., і то тільки на п’ять відсотків. На тлі інфляційних процесів такий урядовий жест не сприймається всерйоз.
Крім того, відсутність прямого зв’язку між розміром пенсій та розміром пенсійних внесків, сплачених до пенсійної системи, призводить до незацікавленості у їх сплаті й зумовлює такий рівень надходжень до системи, який дає змогу виплачувати лише низькі розміри пенсій. Тому, враховуючи соціальну значущість цих питань, фракція Аграрної партії України заявляє про необхідність прискорення розгляду закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», який готується до другого читання уже майже два роки.
Водночас ми звертаємо увагу на декотрі положення, які обов’язково треба врахувати в цьому законопроекті у зв’язку з нещодавнім прийняттям Закону «Про фіксований сільськогосподарський податок». Мова, зокрема, йде про пенсії для найбільш багатостраждальної категорії наших людей — селян, пенсія яких уже не одне десятиліття викликає і подив, і обурення.
Річ у тому, що запропонований проект пенсійного закону, по суті, нівелює дію законопроекту про фіксований сільгоспподаток, бо передбачає вилучення з нього платежів до Пенсійного фонду. А це означає забирати в селян гроші з однієї кишені, щоб покласти їх до другої. Точніше, пропонується за рахунок сьогоднішніх селян-товаровиробників, більшість з яких лише стає на ноги, створювати пенсійну базу для нинішніх селян-пенсіонерів, тобто рубати гілку, на якій тримається виробник сільськогосподарської продукції.
На нашу думку, це найлегший і водночас аморальний шлях, особливо стосовно селян, за рахунок яких у минулому формувалися пенсії багатьох категорій громадян, зокрема так звані пенсії союзного та республіканського значення.
Тому оскільки мова йде про загальнообов’язкове державне (підкреслюємо: державне) пенсійне страхування, то держава в особі уряду і повинна запропонувати ефективну систему поповнення Пенсійного фонду, знайти альтернативні джерела фінансування пенсіонерів-селян.
Водночас фракція Аграрної партії України, зі свого боку, пропонує, щоб під час переходу селян на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування ставки збору для них становили не менш як 50 відсотків від стандартної ставки із подальшою компенсацією Пенсійному фонду за рахунок коштів Державного бюджету решти 50 відсотків ставки. Нашу пропозицію з цього приводу уже розглядають у Комітеті з питань фінансів, і ми просимо підтримки в інших фракцій та комітетів Верховної Ради.
До речі, ці пропозиції ще в січні передано також і до Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. Але, на жаль, їх не помічено.
Фракція Аграрної партії України виступає за створення такої пенсійної системи, яка грунтуватиметься на засадах справедливості й охоплюватиме всі категорії працюючих, забезпечить принцип залежності розміру пенсії від тривалості трудового стажу й одержуваного заробітку. Саме такий підхід дасть можливість істотно поліпшити соціальний захист пенсіонерів і зняти в суспільстві цілий пласт наболілих проблем.
Фракція Аграрної партії України.