Сьогодні Комітет Верховної Ради з питань європейської інтеграції відзначає річницю з дня заснування. Напередодні члени комітету зустрілися з журналістами. «Створення цього комітету стало відповіддю Верховної Ради на об’єктивну потребу підсилення саме парламентської складової курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію», — заявив голова комітету Борис Тарасюк.
Нині до повноважень комітету належать: законопроектна робота в рамках наближення українського законодавства до законодавства Євросоюзу, запобігання прийняття нормативно-правових актів, які суперечать нормам і принципам СОТ та зобов’язанням України перед Радою Європи. Крім того, комітет виконує важливу функцію парламентського контролю за виконанням виконавчою владою та органами місцевого самоврядування законів, які належать до його компетенції. Члени комітету здійснюють також великий обсяг роботи, пов’язаної з аналізом усіх законопроектів, над якими працюють у Верховній Раді. За словами голови комітету, протягом цієї сесії з 800 законопроектів комітет відібрав 84, які суперечать зобов’язанням України перед Радою Європи та не відповідають нормам ЄС і СОТ.
Комітет зініціював проведення парламентських слухань з питань взаємодії України з НАТО та Євросоюзом. Стосовно цих слухань Борис Тарасюк зазначив: «Голосування показало, що в нинішньому складі Верховної Ради є проєвропейська більшість, була б лише політична воля. Про те, що її інколи бракує, свідчить голосування з приводу заяви про створення єдиного економічного простору в рамках СНД, що не робить честі Верховній Раді».
Водночас є в комітету і проблеми. По-перше, за словами Бориса Тарасюка, це відсутність узгоджених питань, передусім, з Комітетом у закордонних справах. По-друге — неадекватне сприйняття комітету адміністрацією Президента. Борис Тарасюк зазначив, що створюються різноманітні євроінтеграційні державні центри, до участі в яких не запрошують членів комітету. Третя проблема, на думку голови комітету, полягає у непослідовністі дій Президента стосовно проголошеного курсу на євроінтеграцію. До того ж члени комітету скаржаться, що до них часто надходять так звані лобістські законопроекти, які просувають інтереси не держави, а певних фінансових груп.