Українська асоціація «Міжнародна амністія», яка входить до правозахисної організації «Міжнародна амністія», оприлюднила в Києві річний звіт за 2002 рік. У ньому йдеться про порушення прав людини у світі. Зокрема, у вступі зазначено, що «війну з тероризмом» багато урядів використали для тиску на своїх політичних опонентів. Під час так званих антитерористичних кампаній нерідко практикувалися необгрунтоване затримання людей, прийняття радикальних, а часто і дискримінаційних законів, які підривають основи міжнародного та гуманітарного права.
Правозахисники заявляють, що своїм звітом вони хочуть привернути увагу громадськості до тих воєнних конфліктів, на які не звертають увагу преса та телебачення. Усі стежать за перебігом подій у Ізраїлі, Афганістані та Іраку, однак мало хто знає, що в африканській країні Бурунді роками триває війна, унаслідок якої сотнями гинуть жінки та діти. У Колумбії вісімнадцять років йде громадянська війна. Урядові війська часто знищують цілі села. У Африці та Малій Азії люди все ще гинуть від голоду...
Згадуєтсья у звіті й Україна. Укладачі наголошують: хоча в Україні й скасовано смертну кару, продовжує надходити інформація «про систематичне застосування тортур та жорстоке поводження працівників правоохоронних органів із затриманими. Умови утримання у в’язницях і надалі не відповідають міжнародним стандартам. Не досягнуто прогресу у виявленні винних у «зникненні» журналіста Георгія Гонгадзе та вбивстві тележурналіста Ігоря Александрова. Тривають утиски свободи слова».