Процедура звільнення відбулася в режимі «шокової терапії». Напередодні професійного свята журналістів — 4 червня — у Палаці мистецтв було заплановано урочистості. Разом з головою обласної ради Михайлом Сендаком на зустріч прийшов і Мирон Янків. Уже на порозі палацу задзвонив його мобільник. Після короткої розмови по телефону Мирон Дмитрович уже не зайшов до зали. Так він дізнався про своє звільнення.
Поки кращим журналістам області вручали троянди і почесні грамоти, в кулуарах пошепки передавали сенсаційну новину: «Ви чули? На інтернет-сайтах з’явилася інформація про звільнення Янківа!!!» Мирон Янків, по суті, був «нічийним» на політичній шахівниці.
Коментарі з приводу події — діаметрально протилежні.
Звільнення з посад збіглося в часі з виїзним засіданням Комітету Верховної Ради з питань боротьби із організованою злочинністю та корупцією. Голова комітету Володимир Стретович у своїй доповіді різко критикував роботу усіх силових структур області. За кількістю звернень громадян до комітету Львівщина посідає одне із перших місць в Україні. Тут не розкрито жодне з убивств на замовлення. На терміновій прес-конференції «постфактум» з участю народних депутатів Володимира Стретовича, Григорія Омельченка, Степана Хмари йшла мова про політичні мотиви звільнення. Мовляв, виборців Львівщини треба «поставити на коліна». І цим процесом керують з Банкової...
Серед імовірних кандидатур на посаду голови облдержадміністрації найчастіше називають одного із представників Партії регіонів. А посади керівників силових структур дістануться іншим політичним силам—для рівноваги.
Тим часом уся громада — в напруженні.
В Указі Президента України «Про серйозні недоліки у виконанні законодавства щодо забезпечення законності і правопорядку, додержання прав і свобод громадян у Львівській області», зокрема, зазначається:
«Особливу стурбованість у населення області викликає зростання тяжких злочинів та стан додержання конституційних прав і свобод громадян. Минулого року на 17,5 відсотка збільшилася кількість умисних убивств, на 29,6 відсотка — зґвалтувань, на 67,7 відсотка —вимагань. Залишається нерозкритим ряд убивств.
Має місце порушення прав громадян під час розслідування кримінальних справ та тримання під вартою.
Керівники правоохоронних органів, зокрема прокурор області Б. Ринажевський, начальник Управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області В. Рябошапка не забезпечили належної протидії організованій злочинності та проявам корупції. В області не викрито жодного організованого злочинного угруповання у банківській та фінансово-кредитній системах, бюджетних організаціях, у сфері приватизації, в органах влади і управління.
Вкрай незадовільною є взаємодія органів прокуратури, міліції, служби безпеки з контрольно-ревізійним управлінням області. Практично за кожним другим зверненням цих органів ревізії виявилися безрезультатними.
Головною причиною такого становища є відсутність належної, тісної, повсякденної взаємодії між органами виконавчої влади і правоохоронними органами. Керівники правоохоронних органів, і насамперед начальник Управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області В. Рябошапка та прокурор області Б. Ринажевський,  не завжди критично оцінюють реальний стан боротьби з організованою злочинністю і корупцією. Правоохоронні органи області на порушення вимог Закону України «Про боротьбу з корупцією» нерідко формально підходять до виявлення та попередження корупційних діянь, створюють видимість активної діяльності. Провадження у половині адміністративних справ про корупцію з року в рік закривається судами через відсутність складу правопорушення або його малозначність. Цим самим завдається суттєва шкода конституційним правам громадян, інтересам держави, дискредитується діяльність правоохоронних органів.
Голова Львівської обласної державної адміністрації М. Янків не використав надані йому законодавством повноваження щодо забезпечення законності, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян, реалізації відповідних програм та власних рішень із цих питань. Незважаючи на те, що такий стан справ потребував прийняття рішучих та скоординованих заходів, він виявив безпорадність та безпринципність у виправленні становища».
Указом звільнено з посади голову Львівської облдержадміністрації М. Янківа, запропоновано Генпрокуророві вирішити питання про перебування на займаній посаді прокурора Львівської області Б. Ринажевського, доручено Міністрові внутрішніх справ звільнити з посади начальника УМВС у Львівській області В. Рябошапку.