Рішення Президента про направлення українських миротворців до Іраку пройшло через профільний Комітет із нацбезпеки та оборони значно легше, ніж коли відряджали до Кувейту РХБ-батальйон. Тоді більшість членів комітету висловилися проти, а нині — лише двоє, четверо утрималися, і комітет рекомендував Верховній Раді схвалити рішення глави держави.

Секретар РНБО Євген Марчук переконував депутатів, що таке рішення виправдано економічними, політичними інтересами України і матиме для нашої держави велике стратегічне значення. Наша держава зможе закріпити свою майбутню присутність на Близькому Сході, відновити товарообіг з Іраком, українські компанії братимуть участь у відбудові Іраку. «Це рішення цілком відповідає національним інтересам України. Нам треба не плестися «у хвості» за кимось, а самостійно приймати рішення», — сказав заступник голови комітету Борис Андресюк (фракція СДПУ (о). «Це буде підтвердженням того, що Україна проводить незалежну зовнішню політику», — переконаний секретар комітету Георгій Манчуленко (фракція «Наша Україна»). «Те, що Україні запропонували мати в стабілізаційних силах в Іраку цілу бригаду, свідчить, яку нам виявили повагу. До української бригади можуть увійти й миротворчі підрозділи інших держав», — наголосив екс-міністр оборони Олександр Кузьмук (фракція ППУ і «Трудова Україна»). Аргументи противників відрядження українських миротворців (депутатів із фракцій КПУ, СПУ і БЮТ) передусім зводилися до того, що, посилаючи своїх військових до Іраку, ми також стаємо країною-агресором, до того ж опозиційні депутати вважають, що Україні не вдасться урвати і крихти від Іракського «пирога».

За словами Є. Марчука, формування українського контингенту вже йде повним ходом. Верхня кількісна планка української бригади — 1800 осіб, на сьогодні її укомплектовано з 1632 добровольців. Відправляти до Іраку їх розпочнуть орієнтовно з 12 червня 115 рейсами літаком Іл-76. До складу українського миротворчого контингенту, який дислокуватиметься у секторі польських стабілізаційних сил, увійде також наш РХБ-батальйон, який переведуть до Іраку з Кувейту. Українська бригада перебуватиме під головним командуванням Генерального штабу України і під оперативним командуванням коаліційних стабілізаційних сил, до того ж українського генерала буде призначено заступником командира дивізії, а 10—20 українських офіцерів увійдуть до дивізійного штабу. Зароблятимуть українські вояки в Іраку 1000—1500 доларів. Витрати з держбюджету України для направлення миротворчого контингенту до Іраку становитимуть 69,4 млн. грн.

На запитання, який ризик є для українських військових в Іраку, Євген Марчук відповів: «Ризик є завжди. Але це військова служба».