Що менше залишається часу до набрання чинності новими Господарським та Цивільним кодексами, то актуальніші стають питання реалізації їх положень на практиці. У майбутнє кодексів спробував заглянути Інститут держави і права ім. В. Корецького НАН України, який спільно з юридичною фірмою «Салком» провів семінар: «Цивільний та Господарський кодекси України: проблеми теорії і практики реалізації». У роботі семінару взяли участь директор інституту Ю. Шемшученко, Перший заступник Голови ВР Г. Васильєв, народні депутати України, представники адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів, Верховного Суду України, Вищого господарського суду, Міністерства юстиції України, інших державних органів, а також науковці і викладачі вищих навчальних закладів.
Надзвичайно цікава та жвава дискусія розгорнулася між цивілістами та господарниками, під час якої обговорювалися особливості предмета правового регулювання нових кодексів, їх розмежування при практичному застосуванні, співвідношення регулювання права власності в нових Цивільному, Сімейному і Господарському кодексах, роль і значення судової практики для їх реалізації, загальне й особливе в регулюванні майнових відносин і, звичайно ж, шляхи та засоби реалізації нових кодексів. Вчені-цивілісти, автори Цивільного кодексу Н. Кузнєцова, Я. Шевченко, А. Довгерт наполягали на тому, що між двома правовими актами є великі колізії. Так, Цивільний кодекс —європейський, він орієнтований на ринкові відносини, тоді як Господарський передбачає повернення до адміністративно-командного регулювання сфери господарської діяльності. На думку А. Довгерта, Господарський кодекс — документ, що призведе до кризи правової системи, бо більшість його норм відсилочні. А про взаємозв’язок двох кодексів годі й говорити.
Навіть неозброєним оком видно, що вони цілком суперечать один одному: від концепції — до визначення термінів. Обидва кодекси, наприклад, дають абсолютно різне тлумачення поняття юридичної особи. Багато норм кодексів просто дублюються. Оскільки опонентів з боку господарників не було, цивілістам все-таки вдалося довести учасникам семінару, що новий Господарський кодекс приречений на докладне коригування його положень.
Водночас на семінарі порушували питання щодо зміни порядку управління державними підприємствами, розв’язання проблем видів юридичних осіб, співвідношення Цивільного і Господарського кодексів України та спеціальних законів. Як відомо, спір породжує істину. Тож і учасники семінару після тривалої дискусії прийняли відповідні рекомендації, які пропонують активізувати наукові дослідження, спрямовані на гармонізацію норм різних галузей законодавства та посилення їх взаємодії у сфері правового забезпечення економічної діяльності, на оптимізацію поєднання державного регулювання та ринкової саморегуляції товарно-грошових відносин в Україні.
Наостанок було запропоновано вжити заходів для розширення та поглиблення досліджень розвитку економічних відносин в Україні в умовах формування ринкової економіки та їх правового регулювання, зосередивши основну увагу на визначенні ролі права власності як правового підгрунтя майнових відносин.