Яскравий символ України в світі — геній нашого народу Тарас Шевченко. Дедалі більшої суспільної ваги набуває Національна премія України імені Тараса Шевченка, якою за 42 роки відзначено понад 500 осіб.
З метою вшанування в Україні і світі пам’яті Кобзаря, популяризації його спадщини створено Шевченківський фонд—ХХІ століття, що надає матеріальну та фінансову підтримку ініціативам, спрямованим на об’єктивну наукову інтерпретацію творів Шевченка, сприяє вивченню літературних і мистецьких процесів в Україні, поширенню найвидатніших надбань нашої культури.
Спільно з іншими організаціями фонд бере участь у розвитку різних форм спонсорства, відродженні традицій меценатства в Україні.
Шевченківський фонд—ХХІ століття сприятиме реалізації державних і благодійних соціальних програм захисту творчих інтересів і життєвого благополуччя лауреатів Шевченківської премії. У фонді акумулюватимуться кошти, що перераховуються фізичними та юридичними особами на проведення заходів, передбачених його статутом. Кошти фонду спрямовуватимуться на пошук і повернення в Україну національних цінностей, пов’язаних з іменем Шевченка та інших діячів культури.
Здійснюватимуться також програми «Шевченко і молодь» (підтримка творчої молоді, фестивалів, конкурсів), «Шевченківська бібліотека» (видавничі проекти), «Музей» (експонування раритетних видань та архівних матеріалів).
Одним із перших внесок до Шевченківського фонду зробив Президент України Леонід Данилович Кучма, переказавши на його рахунок свою двомісячну зарплату. Внески до фонду перерахували працівники адміністрації Президента. А ще:
академік НАН України Іван Дзюба, письменник Павло Загребельний, народний артист України Анатолій Мокренко, заслужений журналіст України Володимир Стадниченко, народний художник України Леонід Андрієвський, народний артист України Віктор Гуцал, журналіст Олег Дейнеко, працівник Шевченківського комітету Галина Супрун, народний артист України Григорій Булах.
Спонсорські внески зробили Мінкультури і мистецтв України (Міністр Ю. Богуцький) та Промінвестбанк (голова правління В. Матвієнко).
Президія і правління Шевченківського фонду висловлюють вам, дорогі друзі, щиру вдячність за особистий благодійний внесок. Сподіваємося на подальшу співпрацю на благо української культури. Звертаємося до всіх шанувальників пам’яті Шевченка та творчого доробку Шевченківських лауреатів в Україні і за кордоном сприяти розгортанню роботи фонду, поповненню його своїми фінансовими внесками.
Подаємо реквізити, на які можна переказувати благодійні кошти:
01001, Київ, Промінвестбанк, МФО 300012, код ЗКПО 26169328.
Благодійна організація Шевченківський фонд—ХХІ століття.