Цими вихідними у Польщі відбудеться референдум про вступ країни до Європейського союзу. А нещодавно прихильники цього вступу отримали чи не найпотужнішу підтримку: сказати на референдумі «так» закликав поляків їхній співвітчизник — Папа Іван Павло ІІ. «Інтеграція до структур Євросоюзу, де кожна країна мала б рівні права, є для нашої нації та сусідніх слов’янських народів вираженням історичної справедливості, — заявив понтифік у Ватикані на зустрічі з польськими пілігримами. — Я знаю, що багато хто нині в опозиції до інтеграції. Я поділяю їхню тривогу щодо збереження релігійної та культурної ідентичності нашої нації. Однак мушу наголосити, що Польща завжди була важливою частиною Європи. Європа потребує Польщі. Церква в Європі потребує свідчень віри поляків. Польщі потрібна Європа».
Звернення Папи — незаперечного морального авторитета для поляків — вочевидь підірвали зусилля опонентів вступу країни до ЄС. Опонентами там, до речі, є політичні групи з ідеологією, що має католицьке коріння. Такі, як Ліга польських сімей.
Тепер опоненти твердять, що Папа просто не знає, на яких умовах Польща приєднується до ЄС. Проте неофіційно визнають, що коли раніше їхні шанси перешкодити вступу до ЄС були невисокі, то після звернення Івана Павла ІІ їх просто не залишилося.