Заява фракції Соціалістичної партії України у Верховній Раді 

Фракція соціалістів у Верховній Раді України глибоко стурбована бездіяльністю уряду, місцевих органів виконавчої влади в умовах природних катаклізмів, надзвичайно сильної посухи, яка вразила всю Україну, особливо південь.

У попередні роки тривав цілеспрямований розгром великотоварних господарств, підірвано базу сільгоспвиробництва. Брак державної цінової політики, пільгового кредитування зробив банкрутами більшість селянських, фермерських господарств.

Річ не лише в посусі і важких кліматичних умовах. Причини нинішнього становища полягають і в серйозних прорахунках політико-економічного курсу режиму.

Держава не допомогла хліборобам утримати зрошувальні системи. Дуже високі ціни на електроенергію, яка використовується для зрошення та водозабезпечення населення (їх штучно завищено в погоні за наживою власниками обленерго). В результаті і господарства, і населення не в змозі користуватися водою. У більшості сіл півдня узагалі немає нормального водозабезпечення, люди страшенно бідують, не можуть полити городи, напоїти худобу і навіть самі напитися.

Посуха підірвала кормову базу господарств.

Через брак кормів населення змушене терміново спродувати худобу і птицю. Цим користуються перекупники. Скупивши восени за безцінь хліб, тепер вони так само за безцінь — по 80—90 копійок за один кілограм живої ваги — скуповують худобу. Ділки тіньового бізнесу за підтримки правоохоронців, влади прискорюють штучне банкрутство господарств.

Селяни не знають, що робити, що їх чекає в майбутньому. Особливо потерпають люди похилого віку, пенсіонери.

Уперше за останні десятиріччя реально постає загроза голоду в Україні.

Верховна Рада України своїм рішенням надала 600 млн. гривень для врятування агропромислового комплексу. Але є реальна загроза того, що ці гроші можуть потрапити до окремих фірм, котрі належать близьким до влади людям і будуть використані не за призначенням.

Фракція Соціалістичної партії України наполягає на створенні Надзвичайної депутатської комісії, яка вивчила б стан справ, внесла адекватні пропозиції Верховній Раді України, уряду з виходу із біди, в яку потрапило українське село, щоб не допустити голоду в країні.

Верховна Рада України повинна ввести мораторій на банкрутство сільськогосподарських підприємств.

Уряд негайно повинен надати дотації на використання електроенергії на поливних системах та для доставки питної води населенню.

Вимагаємо від уряду негайно дати конкретні розрахунки обсягів необхідної закупівлі зерна та круп’яних культур на наступний рік і не допустити зростання цін на ці продукти. Треба передбачити в бюджеті 2004 року кошти для відновлення меліоративних систем. Цьогорічні жнива та осінньо-польові роботи слід провести з якнайменшими втратами і в оптимальні строки, закупити необхідний насіннєвий матеріал і швидко провести посівну кампанію. З цією метою держава має надати довгострокові пільгові кредити для хліборобів.

Ситуація потребує надзвичайних і негайних дій. Держава повинна зробити все, щоб відвести від українського народу загрозу голоду, відвернути гуманітарну національну катастрофу.

Врятуємо село — врятуємо державу.

Олександр МОРОЗ, керівник фракції.