Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради з питань приватизації розглянула на своєму засіданні питання про неправомірність включення до статутного фонду ЗАТ «Волна» майнових об’єктів колишньої Всесоюзної профспілки працівників атомної енергетики та промисловості, розташованих у Євпаторії.

Означена проблема має тривалу і досить заплутану юридично-бюрократичну колізію. А саме. До 1992 року працівники підприємств та організацій атомної енергетики і промисловості колишнього Союзу входили до загальносоюзної профспілки. Для санаторно-курортного лікування та оздоровлення своїх працівників профспілка мала 28 оздоровниць. Зокрема, в Україні це були санаторії «Горный» (Ялта), «Прикарпаття» (Трускавець), «Таврія» (Євпаторія), будинок відпочинку «Судак» та інші.
З січня 1992 року правонаступницею загальносоюзної галузевої стала щойно створена профспілка працівників атомної енергетики та промисловості України. Вона здійснила низку заходів із захисту свого права на володіння та розпорядження профспілковим майном, оздоровчими закладами зокрема. Але остаточно вирішити це питання не вдалося. Бо на той час будинок відпочинку «Судак» було зареєстровано як державну власність АР Крим. А санаторій «Таврія», об’єднання «Прометей» та УМТС-50 увійшли до складу АТ «Волна». До речі, створеного з порушенням чинного законодавства російською профспілкою атомників та євпаторійським міськвиконкомом. Згодом російська сторона змушена була визнати незаконність своїх дій щодо передачі належної їй частки майна ЗАТ «Волна». Однак, посилаючись на установчі документи, громадська організація «Трудовий колектив ЗАТ «Волна» і надалі утримувала профспілкове майно...
До розв’язання спірного питання залучали різні інстанції, аж до Фонду держмайна, Кабміну, Президента України та Верховної Ради, а також судові інстанції. Юридично-бюрократичне колесо оберталося зі скрипом, з пробуксовками аж до сьогодні. Спеціальній контрольній комісії ВР довелося провести глибоке аналітичне опрацювання відповідних матеріалів та документів, щоб вилучити з них зерна істини. На підставі чого й було прийнято конкретні рішення та рекомендації.
Зокрема, підтримати порушене профспілкою атомників України клопотання про визначення її правонаступником на володіння санаторно-курортними закладами, що розташовані на території України, котрі до 1992 року належали профспілці працівників атомної енергетики та промисловості СРСР.
Кабміну рекомендовано оперативно опрацювати вже підготовлений проект закону стосовно визначення суб’єктів права власності на майно профспілки атомників України і подати його на розгляд Верховної Ради.
Профільному комітетові ВР під час доопрацювання проекту закону «Про визначення суб’єктів права власності на розташоване на території України майно загальносоюзних громадських об’єднань (організацій) колишнього Союзу РСР» врахувати звернення профспілки і пропозицію спеціальної комісії.
Фонду держмайна рекомендовано забезпечувати виконання постанови Кабміну щодо майна санаторних закладів, визначити в них частку, що належить державі. Фонд має також активізувати своє представництво у роботі керівних органів ВАТ «Атомпрофоздоровниця».