Члени Комітету Верховної Ради України з питань бюджету звернули увагу передусім на «серйозні новації в податковій сфері». Особливо у зв’язку із запровадженням нового закону про оподаткування доходів фізичних осіб. Однак в урядовому варіанті бюджетної резолюції на 2004 рік пропозицій з розв’язання цієї серйозної проблеми немає. Про це повідомив голова профільного комітету Петро Порошенко.
Саме тому нині в комітеті триває доопрацювання проекту бюджетної резолюції, поданої до парламенту Кабінетом Міністрів. За словами Петра Порошенка, варіант, що його підготували народні обранці, буде істотно відрізнятися від урядового проекту. Зокрема, з точки зору методології збільшення надходжень до державного бюджету. Отож депутати запропонують свої варіанти зарахування коштів, які обертаються поза бюджетом, до державної казни. «Бюджетна резолюція буде мати також пропозиції з нових джерел держбюджету. З урахуванням того, що наступний рік — рік виборів», — вважає Петро Порошенко.
Ми уже повідомляли про те, що уряд розробив два варіанти розвитку української економіки. Урядовий бюджетний прогноз врахує обидва. Однак чимало експертів сумнівається, що урядовцям вдасться компенсувати втрати державної казни з інших джерел після запровадження єдиного податку на доходи фізичних осіб. Тим паче що нині левова частка надходжень до бюджету формується саме за рахунок цього податку.
Петро Порошенко повідомив також, що проект бюджетної резолюції буде доопрацьований разом з урядом, і у п’ятницю його винесуть на розгляд сесії, яка пройде, найімовірніше, у формі парламентських слухань, після чого й відбудеться голосування.