Всупереч астрологічним прогнозам травневе сонячне затемнення не справило особливого впливу на миколаївський політикум. Природне явище збіглося з днем чергового етапу акції «Повстань, Україно!». Але, мабуть, щоб уникнути додаткових катаклізмів, опозиційні політики відмовилися від її проведення.

«Карлики» і «велети»

На політичному небосхилі Миколаївщини мирно співіснують різні зірки — «велети» і «карлики». Кажучи мовою статистики, загалом в області зареєстровано 86 обласних організацій політичних партій і майже 1600 осередків у містах і районах області. Однак політичний ресурс багатьох обласних партійних організацій фактично зосереджено на рівні обласного центру.

Лише вісім (із 86!) партій можуть похвалитися зареєстрованими відділеннями в усіх районах і містах (АПУ, СДПУ(о), Демсоюз, КПУ, СПУ, «Яблуко», СелПУ, ВО «Батьківщина»). 30 обласних організацій не мають жодного районного чи міського представництва. А вісім партійних організацій протягом уже півтора—трьох років не можуть обрати своїх керівників.

Найбільша кількість легалізованих первинних організацій політичних партій налічується в Новобузькому районі (80), Новоодеському (71), Жовтневому (70). Найменша — в Первомайському (13) і Березнегуватському (12) районах.

Незважаючи на щільне нагромадження партій, в орбіту їхньої діяльності потрапляє лише 10 відсотків населення області. Найполітизованішим є Веселинівський район, де на 100 виборців припадає 16 членів партії. Найнижчий показник у Жовтневому районі, де на 100 виборців — лише три члени партії.

Серед керівників партійних організацій переважають чоловіки — 59 відсотків. Але в Новоодеському і Новобузькому районах, де керівники райдержадміністрацій і районних рад жінки, 65—70 відсотків керівників партійних організацій також представниці прекрасної половини. Середній вік партійного керівника — від 30 до 50 років.

«Старожили» і новенькі

Астрономічний термін «маса планети» цілком застосовувати як термін партійний. Якщо виходити з цього, то найвпливовішою в Миколаївській області є Аграрна партія України, членами якої себе вважають 14 284 особи. Для сільськогосподарського регіону — явище, яке цілком можна пояснити. Керівник партії Анатолій Козловський цілеспрямовано відстоює інтереси аграріїв у Верховній Раді. А пересічні члени партії, серед яких — авторитетні люди області, лобіюють інтереси селян у місцевих радах. До речі, у деяких з них створено фракції АПУ. Наприклад, у Миколаївській районній раді фракція АПУ складається з 32 депутатів, що становить 59 відсотків депутатського корпусу.

Майже 10 000 членів налічує СДПУ(о). Лідер обласної організації Микола Єропунов поєднує партійну роботу з державною службою. Молода і самодостатня партія впевнено заявляє про себе. Цікаво, що лідер молодіжного крила, 24-річний юрист Андрій Кристенко, можливо, увійде в історію як найбільш «довготривалий» кандидат у депутати Миколаївської міської ради. Протягом восьми місяців після перемоги на виборах він не може стати до виконання депутатських повноважень, які до того ж визнано і судом. Але у міської виборчої комісії щодо цього власна думка... Фракції СДПУ(о) успішно працюють у Вознесенській районній і міській, у Первомайській міській і Березанській районній радах.

«Старожилом» у Миколаївській області вважають Народно-демократичну партію, яка налічує у своїх лавах 3200 осіб. Особливої популярності НДП досягла за часів прем’єрства нашого земляка Валерія Пустовойтенка і зуміла зберегти свій вплив, особливо серед інтелігенції. Сьогодні організація має партійні представництва у більшості районів і міст області.

Нині активізувала поповнення своїх лав Партія регіонів України, яка налічує вже майже шість тисяч членів.

За принципом «місництва»

Після закінчення виборчої кампанії 2002 року досить активно відбувався процес структурування депутатського корпусу обласної, районних і міських рад шляхом створення депутатських груп, налаштованих на підтримку діяльності місцевих органів влади. Так, депутатська група «Миколаївщина», створена у складі обласної ради, налічує на сьогоднішній день 60 членів (загальний склад 72 людини). Депутатську групу очолює депутат облради, голова облдержадміністрації Олексій Гаркуша. На рівні районних рад найчисленнішими є групи «Снігурівщина» (52 депутати з 59), «Баштанщина» (44 з 60), «Арбузинщина» (35 з 42) і «Врадіївщина» (30 депутатів з 36).

«Зоряні скупчення і асоціації»

Ці терміни з підручника астрономії можна застосовувати і до четвірки опозиційних партій. Керівники КПУ, НРУ, СПУ, ВО «Батьківщина» залюбки ділилися з кореспондентом газети «Голос України» своїми планами і власним баченням політичної ситуації. Були достатньо переконливі й відверті, не напускаючи надмірного туману і на скочуючись у «чорні дірки».

Серед опозиційного політикуму найчисленніша обласна партійна організація ВО «Батьківщина». Щоправда, її лідер Роман Забзалюк заявляє, що половина членів партії — пасивні учасники політичного процесу. До президентських виборів члени «Батьківщини» готуються вже нині — беруть участь у різноманітних семінарах, що їх проводять за зарубіжними методиками, формують інститут уповноважених для роботи в усіх виборчих дільницях області.

Традиційний миколаївський «червоний пояс» налічує понад чотири тисячі членів КПУ. На обласному рівні партія відмежовується від колишніх соратників по боротьбі, хоча й співробітничає з ними в політичних заходах. За словами першого секретаря обкому КПУ Володимира Матвєєва, участь в акції «Повстань, Україно!» спільно з СПУ, «Нашою Україною» та «Батьківщиною» не принесло КПУ очікуваних політичних дивідендів. Першочергове завдання партії — розширення структури для можливості в подальшому представити в кожній виборчій дільниці двох членів КПУ. Комуністи мають фракції в Миколаївській міськраді та трьох райрадах, видають партійну газету «Трудовая Николаевщина».

Блок «Наша Україна» в Миколаївській області представляє НРУ. Є, звичайно, й інші партії, але їхній вплив на розповсюдження національно-демократичних ідей незначний. А крайова організація НРУ за десять років існування залучила до своїх лав півтори тисячі членів. Обласна організація НРУ виділяється активністю у проведенні культурно-національних акцій. За ініціативою Руху в Миколаєві проводять конкурс української патріотичної пісні «Червона калина», огляд вертепів, конкурс гумору «Сміхослов», конкурс фольклорної інструментальної музики імені Миколи Аркаса, конкурс публіцистичних статей імені В’ячеслава Чорновола.

Основним завданням обласної організації СПУ (півтори тисячі прихильників) нині є реєстрація первинних організацій та їх укріпнення. Тетяна Сижук, другий секретар обкому СПУ вважає, що найефективнішим методом є безпосередня розмова з виборцем, так звана система «від дверей до дверей». Партійні активісти розносять агітаційні листівки, спілкуються з людьми, з’ясовують їхні проблеми. Для привертання уваги виборців до діяльності партії і питань соціально-економічного розвитку країни соціалісти використовують «звукові пікети».

Незважаючи на відмінності в ідеології, поглядах і оцінках представників опозиційних сил, багато які з їхніх висновків досить сильно здивували. По-перше, ніхто не казав про протистояння з місцевою владою. Свої стосунки характеризують як толерантні й незалежні. А, приміром, обласна організація НРУ навіть проводить заходи за підтримки Миколаївського міськвиконкому й управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації.

По-друге, всі однозначно висловилися за необхідність проведення політичної реформи. До того ж змогли дійти до деяких спільних пропозицій до проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України», які було озвучено на зборах громадськості з участю «четвірки».

І, по-третє, керівники обласних організацій не приховували розчарувань у пасивності громадян. Можливо, це явище пояснюється тим, що за два роки рівень бідності в області зменшився вдвічі. Тенденцію до зменшення рівня бідності підтвердило й соціологічне дослідження, яке проводили фонд «Демократичні ініциативи» та компанія «Соціс». Відповідаючи на запитання соціологів, 51,3 відсотка мешканців Миколаєва визначили матеріальне становище своєї родини як середнє, 3 відсотки — як вище за середнє. Як повідомив директор фонду «Демократичні ініціативи» Ілля Кучеров, ці результати зумовили приємне здивування у керівників фонду.

Влада і партії

Стосовно цієї-таки влади, то глава Миколаївської облдержадміністрації Олексій Гаркуша обрав свою методику спілкування з лідерами обласних організацій партій. Він запропонував їм проведення виїзних засідань «круглих столів», що дає змогу представникам обласних об’єднань знайомитися з проблемами мешканців області безпосередньо на місці. Голова облдержадміністрації не боїться знайомити місцевий політикум з найпроблемнішими районами області. А в квітні Олексій Гаркуша провів засідання «круглого столу» з керівниками обласних організацій політичних партій, на якому обговорювали проект закону «Про внесення змін до Конституції України». До того ж кожний, незважаючи на розбіжності в поглядах, цілком спокійно висловив усе, що думав про політичну реформу.

Незважаючи на високу сонячну активність цього літа, активність політична регіонові не загрожує. За винятком можливих невеликих сплесків у дні святкування державних свят.

Загалом на політичному небосхилі спокійно. Поки що. Не треба бути великим астрологом чи політиком, щоб передбачити — осінь готує нам якісь сюрпризи.

Миколаївська область.