Триває вивчення нашими власними кореспондентами громадської думки щодо оцінки діяльності парламентських партій.
Цього разу за п’ятибальною системою законотворчу роботу депутатських груп і фракцій оцінювали жителі Дніпропетровської, Кіровоградської, Полтавської та Херсонської областей.
Ось які отримали в підсумку результати:
Соціалістична партія України — 3,1 бала,
Блок Юлії Тимошенко і «Наша Україна — по 2,9,
Комуністична партія України— 2,77,
СДПУ(о)— 1,85,
Аграрна партія України— 1,7,
«Регіони України»— 1,6,
Партія промисловців і підприємців —«Трудова Україна» — 1,36,
Народно-демократична партія України— 1,3,
«Європейський вибір України» — 0,7,
«Демократичні ініціативи», «Народовладдя» та «Народний вибір» — по 0,6 бала.
Ми вже звертали увагу на те, що все-таки, хоч і незначною мірою, існують регіональні відмінності. Скажімо, у Дніпропетровській області трійка «призерів» виглядає так: Соціалістична партія —3,5 бала, «Наша Україна» — 3,2, Компартія України — 3. На Кіровоградщині перші троє — Соціалістична партія, яка набрала 3,15 бала, Блок Юлії Тимошенко — 3 і лише на третьому місці розташувалася «Наша Україна», яка одержала 2,85 бала. Полтавці ж виставили «Нашій Україні» 3,85 бала, Соціалістичній партії України — 3,75, Блоку Юлії Тимошенко — 3,05. А от у жителів Херсонської області своя думка. Тут лідирує Блок Юлії Тимошенко з результатом 2,45 бала. На другому місці об’єднані соціал-демократи, які отримали 2,2 бала. За ними розташувалися комуністи — 2 бали.
Отже, як показало й попереднє опитування громадської думки, більшість громадян у цих регіонах переконана, що парламентська, зокрема законодавча, діяльність опозиційних партій більше відповідає їхнім інтересам. Напевне, лідерам партій, які ввійшли до складу парламентської більшості, варто задуматися над питанням: чому пересічні громадяни налаштовані критично до їхньої діяльності. Тим більше, що, за статистичними даними, життя в країні поступово поліпшується.
І, напевне, не варто все списувати лише на «піарівські» акції протесту типу «Повстань, Україно!», які регулярно організовувала опозиція. Все ж таки медійні можливості партій парламентської більшості не можна навіть зіставляти з можливостями опозиції. Може, їхній потенціал використовується надто нераціонально і нерозумно?
Крім того, хотілося б ще раз звернути увагу на те, що значної шкоди провладним партіям завдало те, що народні обранці — про це ми вже писали в попередньому огляді — розбіглися по партійних квартирах. Бо, скажімо, на Херсонщині майже 40 відсотків респондентів нічого не знають про діяльність депутатських груп і фракцій. Дещо краща картина в інших регіонах. Однак і там майже нічого не знають ні про «Демократичні ініціативи», ні про «Європейський» чи «Народний вибір». Зрозуміло, до складу цих депутатських груп в основному входять народні обранці, які балотувалися в мажоритарних округах. Однак, схоже, працюючи з виборцями, вони продовжують бути «одним у полі воїном».