Майже 30 років тому актор Леонід Биков представив фільм «У бій ідуть лише «старики» на кінофестивалі в Картахені. На одному з прийомів непристойно відома американська зірка запросила його на танець. Биков відмовився, мотивуючи тим, що він не може танцювати в країні, де є голодні діти... Наступного дня колумбійські газети, як кажуть, вибухнули сенсацією. А Леонід роздав добові гроші дітлахам і розгніваний на капіталістичний лад раніше запланованого повернувся додому. Більше за кордон не виїжджав.
Цю історію розповіла нам донька Леоніда Бикова Мар’яна, передаючи для третього благодійного аукціону речей відомих людей фотографію Бикова в ролі капітана Титаренка, розкадровку повітряного бою з тих самих «Стариків», та чарку, яку ви бачите на знімку. У цієї чарчини є своя історія, пов’язана з трьома відомими особистостями. 1968 року, повертаючись з відпустки до Ленінграда, родина Бикових раптом вирішила провідати одного «замечательного парня» в Західній Україні. Цим карпатським хлопцем був Іван Миколайчук. Він і познайомив гостей з сином Івана Франка, від якого Леоніду Бикову на згадку дісталася чарка самого Каменяра, яка, за словами Франка-молодшого, «мабуть, тут була завжди».
«Голос України» вже писав про благодійний аукціон, що відбувся напередодні Міжнародного дня захисту дітей з ініціативи жіночого об’єднання «Дія» та агентства «Прес-КІТ». Кошти від акції перераховано на будівництво школи-інтернату сімейного типу «Школа-життя» для дітей, хворих на аутизм та ДЦП. Серед інших лотів — порцеляновий чайник родини Михайла Грушевського (Німеччина, 20-ті роки XІX ст.), концертна сукня Софії Ротару, статуетка майстрів по металу від чарівної «Міс Туризм світу-2002» Олександри Ніколаєнко. Варто зазначити, що основна боротьба точилася навколо «подарунків» від Грушевського та Бикова. Президентський чайничок (Грушевський був кофеман, але іноді, кажуть, пив з нього чай) коштував представниці блоку «Наша Україна» Олені Ледовських 25 тисяч гривень. Пані Олена передала його музею Грушевського. Сукнею Софії Ротару, придбаною за п’ять тисяч гривень, тепер тішиться співачка Ірина Білик (на знімку). А от чарка за 12 тисяч гривень дісталася горілчаній фірмі «Старий друже».
Два попередні аукціони зібрали 60 тисяч гривень, нинішній — 51 тисячу. Проте цього не досить для завершення будівництва школи-інтернату. Панове знаменитості, черга за вами!