Інвестиційно привабливий WellCOM намагаються виштовхати з ринку?
Чи багато у нас фірм, власники яких мають намір у найближчі два роки вкласти в їх розвиток 200 мільйонів доларів? Одиниці. Здавалося б, саме таким передусім треба створити режим найбільшого сприяння: що більше їх буде, то швидше Україна підніметься з колін. На жаль, рідні чиновники часто-густо економіку «роблять» через... багажник. Або — задній ганок. Цей пасаж з фактами в руках 22 травня на прес-конференції підтвердили голова спостережної ради WellCOM Мотті Корф та її генеральний директор Олег Большешапов.
Причиною зустрічі з журналістами стала майже детективна історія. Керівники третього за величиною оператора мобільного зв’язку країни дізналися про спроби викинути їх з українського ринку. Дізналися з повідомлень... засобів масової інформації.
Підприємству, яке вклало у свій розвиток більш як 40 мільйонів доларів, роль хлопчика для побиття не пасує. Тож і вирішено було оприлюднити наявні факти.
Як розповів генеральний директор WellCOMу Олег Большешапов, важкі та конфліктні часи, пов’язані у компанії з попередніми засновниками з південнокорейської корпорації Daewoo, залишилися позаду. З початку нинішнього року прийшли нові господарі. Й одразу заявили про себе як про ділових партнерів. Пішли інвестиції. До того ж основна їх частина й далі спрямовуватиметься на регіональний розвиток (із нинішніх 37 тисяч абонентів більша частина — кияни та мешканці столичної області). Зокрема, подано заявку на будівництво релейних станцій у десяти обласних центрах. Перша, сподіваються у фірмі, почне працювати вже через місяць. Найближче завдання, підкреслив Мотті Корф, — кількість клієнтів потроїти. І рухатися далі. Добре що 100 мільйонів американських доларів на цей рік уже виділено.
А що тоді за детективна історія?
Як випливає з оприлюдненої заяви, нещодавно віце-прем’єр-міністр В. Гайдук провів у вузькому колі осіб нараду, за результатами якої було складено такий собі протокол. Зважаючи на те, що серед чиновників був присутній генеральний директор компанії DCC (прямого конкурента. — Авт.), та аналізуючи інформацію, що просочилася у ЗМІ, на засіданні йшлося... про відкликання ліцензії на радіочастоти, виданої WellCOMу і дійсної, до речі, до 2015 року.
— Зробити це хочуть з одною-єдиною метою, — прямо заявив на прес-конференції Мотті Корф, — передати їх панові Степаненку (голова DCC. — Авт.). Але тоді постає запитання: чому на нараду не запросили нас?
Додам, з юридичної точки зору ситуація ясна як божий день. Жодних причин для відкликання ліцензії в української сторони немає. Тоді навіщо затіяли всю цю малозрозумілу метушню? Адже такий «відплив інформації» та її мусування у пресі завдають WellCOMу серйозної шкоди. І не тільки моральної.
Чи не збираються власники фірми звертатися до суду?
— Якщо надалі жодних рухів, спрямованих проти нас, не буде, ми готові заплющити на «непорозуміння» очі, — сказав Олег Большешапов. — Але якщо неправедні ігри триватимуть, безперечно, апелюватимемо до Феміди. А зважаючи, що наші нинішні засновники — дві іноземні компанії, звертатися доведеться і до закордонних судів. Поважати закони повинні, нарешті, навчитися і в Україні. Хоча, скажу відверто, доводити ситуацію до крайнощів нам не хотілося б.
То як розвиватиметься далі чиновницький детектив?