Європейський вектор розвитку держави став свідомим вибором не лише «тонкого прошарку політичної еліти, а і широких верств українського суспільства» — про це заявив учора заступник Голови Верховної Ради України Олександр Зінченко на міжнародній конференції «Шлях країн Балтії до ЄС: чи може Україна скористатися їх досвідом?». О. Зінченко підкреслив, що починаючи з минулого року, проголошений курс на європейську інтеграцію «перейшов із площини політичної риторики до конкретних справ». 

За словами заступника Голови ВР, цьому сприяла унікальна внутрішньополітична ситуація. «Усвідомлення необхідності компромісу в питаннях стратегічного розвитку держави підштовхнуло різні політичні сили до консолідації на підтримку європейського вибору», — наголосив він. За словами О. Зінченка, Україна усвідомлює складність шляху до Євросоюзу. «Адже матимемо справу не з статичною структурою, а з середовищем, яке перебуває в процесі постійних змін», — сказав він.

Заступник Голови Верховної Ради зауважив, що для України є корисним досвід країн Балтії на шляху проведення ринкових змін та євроінтеграції. Водночас, зазначив О. Зінченко, потрібно «ставитися до набутого досвіду наших сусідів тверезо, не сліпо копіювати, а працювати системно, ретельно аналізуючи кожний крок». О. Зінченко закликав «рішуче відкинути непослідовність в євроінтеграційних кроках, якою часто страждали досі», а з другого боку, «не захворіти на «запаморочення» від перших успіхів, що породжує відчуття самовпевненості та веде до спочивання на лаврах». «Це — глухий кут», — заявив він. На переконання О. Зінченка, Україна повинна шукати «нові євроінтеграційні конструкції, які б підсилювали нашу позицію в діалозі з Євросоюзом». Він висловив думку, що для України вирішальним чинником її євроінтеграції може стати участь у регіональних об’єднаннях разом з нашими сусідами, які «вже отримали перепустку до лав» ЄС.

Запоруку наших євроінтеграційних зусиль заступник Голови Верховної Ради України вбачає в ініціюванні створення міжпарламентських асамблей з Польщею або країнами Балтії, нових регіональних форумів, подібних до Давоського, залученні до більш тісного спілкування політичної та бізнесової еліти з різних країн регіону. О. Зінченко зазначив, що викладені міркування «віддзеркалюють думки тієї частини українських політиків, яка поставила собі за мету зробити Україну успішною державою не в далекій перспективі, а вже найближчим часом». «Політикою «конкретних справ» ми хочемо підкреслити не тільки свої наміри та зацікавленість, а й готовність брати повноцінну участь у реалізації широкомасштабного і амбіційного проекту під назвою «Об’єднана Європа», — сказав він.

Інформаційне управління Верховної Ради України.