Поглянувши на годинник, голова правління ЗАТ «Ліктрави» Федір Крисан дістав із шафи чашку, де настоювалися два пакетики (такі, як з розфасованим чаєм), налив трохи й випив.
— Мені теж доводиться користуватися продукцією нашого підприємства, — пояснив. — На власному досвіді переконався: допомагає.
«Ліктрави» готуються відзначити своє 75-річчя. Федору Васильовичу на чотири роки менше. А на підприємстві він уже 41 рік. Завдяки такому досвіду, виробив свій погляд на те, яку роль відіграють лікарські рослини. Скептично ставиться до тих цілителів, які обіцяють з їхньою допомогою вилікувати будь-які недуги. Дива, на жаль, бувають лише в казках, а від раку і найчудодійніше зілля не врятує...
— Ми пишемо на своїй продукції тільки те, що підтверджено науковими дослідженнями, — наголошує голова правління. — Створили і в себе науковий центр, який очолює доктор наук Петро Печерський. Ось тут, наприклад, підібрано в певній пропорції кілька рослин, які в комплексі справді допомагають діабетикам.
Підприємство — оазис стабільності в Житомирі. Робітники одержують непогану за місцевими мірками зарплату, 70 пенсіонерів мають по 40 гривень до пенсії. Виплачуються дивіденди. Недарма ж якась фірма хотіла, було, скупити його акції. Та їхні власники, тверезо оцінивши ситуацію, на приманку не клюнули. Бо знають, що нові господарі захочуть мати швидкий «навар». А житомиряни звикли інакше працювати. В основі стабільної роботи — зважена цінова політика. Продукція підприємства має бути доступна всім, хто її потребує, у кого проблеми зі здоров’ям. А прибуток — тільки завдяки великому обсягу її реалізації.
На пакетиках з продукцією «Ліктрав» запевняється, що радіологічний контроль гарантовано. І це справді так, бо на підприємстві є своя лабораторія, акредитована в Держстандарті України. Недавно закупили новий прилад останньої моделі: раніше, щоб узяти одну пробу на вміст стронцію, треба було три доби, тепер результати можна одержати через тридцять хвилин. Заготівельники давно засвоїли: з сировиною, заготовленою на забруднених територіях, сюди й потикатися не варто.
Зауважу — на заводі працюють лише 200 осіб, а роботу він дає тисячам. Адже за кордоном — в Індії, Індонезії, Польщі, Македонії, Росії, Туркменистані, Узбекистані — закуповують 30 відсотків сировини, переважно те, що в Україні не росте. Все інше — вітчизняне. Дикорослу ромашку, наприклад, заготовляють у Криму, в Херсонській, Миколаївській областях, а окультурену — у Хмельницькій і Львівській: там є господарства, які висівають і вирощують її. Мають навіть спеціальні машини для збирання ромашки. З тонни квітів після висушування виходить 160 кілограмів. А деяким господарствам прибуток дає м’ята. Її треба 50—60 тонн.
Сьогодні підприємство заготовляє до 80 видів лікарської рослинної сировини. Укладено прямі договори з сільгосппідприємствами, заготконторами, фермерами, приватними підприємцями. Тут діє свій заготпункт, який працює з місцевими здавачами. Коли в одному з відділів назвали лідерів із заготівлі і суми, які вони заробили, подумалося: треба бути останнім телепнем, щоб займатися крадіжкою електродротів, та ще й ризикувати життям, коли є таке спокійне високооплачуване заняття, котре і для здоров’я корисне...
Щоправда, і в цій справі є свої нюанси. Заготівля лікарських рослин інколи залежить від примх погоди. За словами Ф. Крисана, цього року у Криму примерзла шавлія, а на врожаї деяких культур позначиться травнева спека. Чи не призведе це до зростання цін? З’ясовується, в таких випадках житомирян виручають страхові запаси, створені на підприємстві. Дбайливий господар готовий до багатьох несподіванок.
А ще — він прагне працювати на перспективу. В одному з цехів показали нові фасувальні автомати, виготовлені в Житомирі, котрі значно дешевші за імпортні. Чимало лікарських рослин і зборів виходять звідси у фільтр-пакетах, що досить зручно для споживачів — вони дозовані і не треба фільтрувати.
Завоювали популярність 17 видів фіточаїв, що випускаються на основі чорного і червоного чаю з різними корисними добавками. А новий напрям, над яким тепер працюють, — набори для фітованн. Вони проходять апробацію в санаторії під Житомиром і незабаром з’являться в продажу — тоді санаторні процедури можна буде приймати навіть дома.
 
Житомирська область.