Усі ми родом з дитинства. Напевно, тому завжди так трепетно згадуємо край, де народилися. І з тієї ж причини слово «земляк» для нас звучить так само тепло, як друг і брат.

Вінницьке міжнародне земляцтво було створено першим в Україні майже дев’ять років тому. А сьогодні у столиці є чимало організацій, які згуртували киян — вихідців з різних областей України. Нещодавно в Києві відбулася творча зустріч активу земляцтва з керівництвом Вінниччини. До Києва з’їхалися близько сотні чільників області та районів краю. У земляцтві об’єдналися сильні й талановиті особистості, неповторні індивідуальності. Загалом у Києві їх більш як 37 тисяч. Народні, заслужені, науковці, юристи, керівники різних рангів, військові. Ось хоч би кілька імен: Тамара Арсенюк — директор Київського міського центру судово-медичної експертизи, Микола Бабієнко — ректор Інституту післядипломної освіти керівників і спеціалістів АПК, Емма Бабчук — ведуча програм Національної радіокомпанії, Степан Березовський —суддя Верховного Суду, Микола Білоконь — заступник глави адміністрації Президента, народні депутати Ігор Юхновський, Петро Порошенко, Володимир Яворівський, Олег Зарубінський, Юрій Костенко, столичний міський голова Олександр Омельченко... І ще багато імен, якими пишається край.

За словами голови Вінницького земляцтва Віталія Безносюка, який очолює Українську зовнішньоекономічну корпорацію «Укрзовнішінтур», земляцтво виконує у суспільстві консолідуючу роль. Воно згуртовує людей навколо прекрасних ідей: розвиток культурних та ділових зв’язків з областю, відтворення історичних місць, забутих імен, висвітлення маловідомих сторінок історії, підтримка земляків та проведення благодійних заходів, пропагування економічних та культурних надбань. Наприклад, Вінницьке земляцтво заснувало дві мистецькі премії — в галузі літератури та театру. Їх вручають талановитим митцям, які зробили творчий внесок у прославлення Вінниччини. А ще зусиллями земляцтва видано антологію — 100 поетів Вінниччини за сто років. До видання, що містить понад 500 сторінок, увійшли твори О. Пчілки, М. Рильського, В. Забаштанського, сучасників — Г. Чубач, Н. Гнатюк. Цю збірку роздадуть у всі бібліотеки області.

Вінницькі земляки отак зустрічаються вже вчетверте. І, як завжди, зібрання стають цікавим і радісним святом з вітаннями, піснями, спілкуванням.