В Україні з офіційним візитом перебуває делегація Народних Зборів Болгарії на чолі з їхнім Головою Огняном Герджиковим. «Ми високо цінуємо рівень політичного діалогу між нашими країнами», — зазначив Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час учорашньої зустрічі з високим гостем. В. Литвин підкреслив, що цей рік був насичений двосторонніми візитами, і нинішній є доброю нагодою обговорити реалізацію домовленостей, досягнутих під час попередніх контактів. А також закласти необхідні передумови для діалогу між урядами (у жовтні очікується візит прем’єр-міністра Болгарії до України).
Учора було підписано Протокол про співробітництво між Верховною Радою України та Народними Зборами Болгарії. Володимир Литвин у розмові з Огняном Герджиковим наголосив, що документ «дасть можливість налагодити системну роботу на рівні двох парламентів».
Крім теми міжпарламентського співробітництва, голови українського та болгарського парламентів торкнулися міжнародних та двосторонніх питань. В інтерв’ю журналістам після зустрічі Володимир Литвин та Огнян Герджиков зазначили, що величезний потенціал економічної співпраці між нашими країнами ще не використано. Сторони обговорили також питання взаємодії на міжнародній арені, зокрема, в рамках процесів європейської та євроатлантичної інтеграції. «Це політичні пріоритети і України, і Болгарії, і ми домовилися підтримувати одне одного на цьому шляху», — підкреслив болгарський гість. Відповідаючи на запитання про візовий режим з Україною, Голова Народних Зборів зауважив, що «це одне з найделікатніших питань». За його словами, у будь-якому разі Болгарія має дотримуватися взятих на себе міжнародних зобов’язань. Огнян Герджиков нагадав, що 18 квітня цього року болгарський уряд ухвалив рішення про безоплатні візи для українських громадян, і намагається працювати над спрощенням їх надання. Передусім це стосується організованих туристів, сказав Огнян Герджиков.
Шляхи розвитку двосторонніх відносин обговорювали і під час інших зустрічей Огняна Герджикова в Києві. Йшлося, зокрема, про величезний потенціал для співробітництва в туристичній галузі. Цього літа в Болгарії очікують майже 50 тисяч туристів з України. Як зазначив в інтерв’ю «ГУ» посол Болгарії в Україні Ангел Ганев, торік нашим громадянам тут видали більш як 40 000 віз. Здебільшого — нашим співвітчизникам. За словами пана Ганева, за день доводиться оформляти майже тисячу документів. Напередодні нинішнього сезону посол пообіцяв зробити все можливе, щоб черг не було, і людям не довелося годинами вистоювати під пекучим сонцем. І ось учора в консульському відділі посольства святкували новосілля, на якому був присутній і Голова Народних Зборів, глава болгарської парламентської делегації. «Ми переконані, що внаслідок докладених нами зусиль консульська служба без проблем упорається з очікуваним двадцятип’ятивідсотковим збільшенням потоку охочих отримати болгарську візу», — сказав Ангел Ганев.