Цього тижня парламент розгляне питання про направлення українських військових до Іраку для участі у миротворчій місії стабілізаційних сил. Як повідомив на погоджувальній раді Голова Верховної Ради Володимир Литвин, Президент України Леонід Кучма вніс до Верховної Ради відповідне рішення, яке тепер має затвердити парламент. У середу це питання розглядатиметься на засіданні профільного комітету, а голосування відбудеться у четвер. Голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Георгій Крючков прогнозує гострі дискусії. Проте судячи з розкладу політичних сил у парламенті, рішення про направлення контингенту Збройних Сил України до Іраку вочевидь буде позитивне.
А розпочнеться пленарний тиждень у парламенті зі звіту про виконання Держбюджету-2002. У вівторок ВР також обговорить низку законів, які регулюють приватизаційні процеси: про повернення приватизованого майна у державну та комунальну власність, про державну програму приватизації тощо.
Середа пройде у парламенті під знаком села. Депутати розглянуть закони про відчуження земельних ділянок права приватної власності, про молоко та молочні продукти, про м’ясо та м’ясні продукти тощо. Із виборчих округів депутати повернулися шоковані ситуацією на ланах: засуха знищує фактично все, що зійшло, особливо на півдні України. Тож на прохання колег Голова ВР Володимир Литвин дав доручення профільному парламентському комітету вивчити це питання і підготувати проект відповідного рішення. А в другій половині дня в середу плановано зустріч лідерів депутатських фракцій і груп з Президентом України Леонідом Кучмою щодо політичної реформи.
На голосування у четвер уже винесено понад 50 питань. Серед них — закони про іпотеку, про недержавне пенсійне забезпечення, загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, зміни до Кримінально-процесуального кодексу щодо підслідності злочинів та ін. У п’ятницю парламентарії обговорять проект Цивільного процесуального кодексу України. Загалом до розгляду на цьому тижні включено майже 100 питань. Із них 12 внесено Президентом як невідкладні, чотири уряд просить розглянути як першочергові. Володимир Литвин також закликав розглянути цього тижня зміни до Бюджетного кодексу, котрі вкрай потрібно ухвалити до початку нового бюджетного процесу. Ще 22 питання керівники комітетів та лідери фракцій просять додатково включити до порядку денного. Комуністи запропонували розглянути цього тижня закон про мораторій на підвищення цін на хліб, а соціалісти —заслухати звіт тимчасової слідчої комісії ВР та Генпрокурора у справі Гонгадзе.