Парламентська асамблея НАТО підтримала ініціативу українських депутатів про створення Міжпарламентської ради Україна—НАТО, а також поширену спільну декларацію глав делегацій України, Азербайджану та Грузії. Про це, підсумовуючи роботу українських депутатів на 49-й весняній сесії ПА НАТО 24—28 травня у Празі, повідомив журналістам глава нашої делегації Олег Зарубінський. Він також повідомив «ГУ» про домовленість, що з української сторони раду очолить заступник Голови ВР Олександр Зінченко. З боку НАТО кандидатуру співголови ще не визначено. Найпевніше, ним стане хтось із віце-президентів ПА НАТО.
«Трансформація спільної Моніторингової ради в Міжпарламентську раду — це бажання не просто займатися моніторингом, а брати участь, якщо хочете, активно впливати на євроатлантичні прагнення України», — заявив Олег Зарубінський. На запитання «ГУ», коли рада почне діяти, народний депутат відповів, що вона готова почати роботу з нинішнього понеділка. Рада покликана здійснювати парламентський контроль над діяльністю виборчих структур, незалежністю судової влади, громадянського суспільства, дотриманням верховенства права, прав та основних свобод людини. Коротше кажучи, її діяльність спрямована на законодавче забезпечення й контроль за демократичними перетвореннями, які являють собою цілий комплекс базових критеріїв, необхідних для майбутнього членства України в НАТО.
Що стосується питання про можливі терміни нашого вступу до альянсу, то глава постійної делегації Верховної Ради України в НАТО вважає: Україна може отримати спеціальне запрошення стати членом НАТО вже 2007 року й українські парламентарії «роблять усе», щоб до третьої хвилі розширення потрапила Україна. «Якщо політичне керівництво України усвідомлює, що членство в НАТО — це не лише військова програма, а й черговий етап, який Україна має пройти, щоб стати європейською державою, то потрібно подавати заявку до НАТО», — підкреслив депутат, додавши, що це «сигнал» про те, що Україна не декларативно заявляє про свої наміри.
Як повідомили члени делегації, в центрі уваги ПА НАТО була ситуація довкола Іраку. Виступаючи на сесії, генсек НАТО Джордж Робертсон висловив жаль у зв’язку з негативним впливом іракської кризи. На прес-конференції член делегації Георгій Манчуленко («Наша Україна») нагадав про те, що українському парламентові також «важко далося» рішення про направлення українського РХБ-батальйону до Кувейту, проте воно було прийняте і виявилося правильним. Говорячи про прийняття рішення про направлення миротворчого контингенту України до Іраку, Георгій Манчуленко не наважився спрогнозувати, як проголосує його фракція, однак припустив, що співвідношення голосів буде таким само, як і стосовно Кувейту. У свою чергу, член фракції Блоку Юлії Тимошенко Степан Хмара зазначив, що також схиляється до необхідності участі України в післявоєнній відбудові Іраку. За відправлення миротворців висловився й Олег Зарубінський, який переконуватиме членів своєї фракції в необхідності прийняття такого рішення.
Загалом виконаною роботою у Празі наші депутати залишилися задоволені і впевнені, що її результати знайдуть відображення у заключній резолюції осінньої сесії ПА НАТО.