Українські театри сьогодні не в змозі платити гідні зарплати, самостійно оплачувати комунальні послуги, а актори працюють практично на голому ентузіазмі — в середньому за 185 гривень на місяць, самі підшукуючи житло для родини. Як наслідок — порожніють зали, біднішає репертуар. Таку картину змалювали учасники спільного виїзного засідання Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності та постійної комісії Донецької обласної ради з питань культури, духовності і підтримки засобів масової інформації. Для участі в обговоренні проблем і перспектив розвитку українських театрів у російськомовних південних і східних областях України запросили керівників театрів і голів регіональних відділень Національної спілки театральних діячів України з Дніпропетровської, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Херсонської областей та Автономної Республіки Крим.

Відсутність вітчизняної драматичної школи, якісної режисури, театральної критики — ось низка проблем, від яких, на думку народного депутата України, народної артистки України Валерії Заклунної, потерпає сучасне мистецтво. Артистка піддала критиці існуючу практику гастролей багатьох російських театрів, які часто-густо везуть нашому глядачеві відверту халтуру за немаленькі гроші. На думку народного депутата, такі викривлення стають можливими через правову неврегульованість та відсутність належної законодавчої бази.
Як повідомила прес-служба Донецької обласної ради, учасники виїзного засідання вирішили звернутися до Кабінету Міністрів з проханням розробити постанову про підтримку українських театрів у південно-східних регіонах України. Служителі культури сподіваються, що такий документ дасть змогу підвищити оклади всім працівникам українських театрів, стовідсотково фінансувати витрати на енергоносії, розробити систему стипендій видатним майстрам сцени, надати керівникам театрів статус державного службовця, на експериментальній основі ввести практику контрактної системи і створити фонд службового житла.
 
Донецьк.