Учора завершився перший офіційний візит делегації Верховної Ради на чолі з її Головою Володимиром Литвином до Японії. Останній день свого перебування в Країні сходу сонця парламентарії провели в Хіросімі. Відбулася зустріч Володимира Литвина з мером цього міста Тадатосі Акібою. Українцям та японцям було про що говорити: одні пережили Чорнобиль, другі —атомне бомбардування.

Тадатосі Акіба підкреслив: 2005 року минає 60 років від дня трагедії Хіросіми, й міська влада хоче використати цю дату, щоб привернути увагу до проблеми поширення ядерної зброї. Він попросив Україну сприяти в організації схожих заходів. А також — у розвиткові Конференції мерів міст за мир (цю організацію заснувала Хіросіма, і вона об’єднує понад 504 міста). Він зазначив, що з України до конференції приєдналися поки що лише Київ і Одеса. Тадатосі Акіба висловив побажання, щоб в українських вищих навчальних закладах було прочитано лекції з ядерної безпеки, наголосивши, що такі лекції читають сьогодні в багатьох країнах світу японські вчені за ініціативи Хіросіми.
У свою чергу, Голова Верховної Ради Володимир Литвин висловив готовність сприяти в реалізації всіх порушених японською стороною питань. За його словами, «ми сьогодні якраз пересвідчилися, що у нас спільна людська пам’ять, спільний людський біль». Він нагадав, що Україна постраждала внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС і як ніхто інший має право говорити про зміцнення ядерної безпеки, нерозповсюдження ядерної зброї. Володимир Литвин підкреслив, що ця проблема мусить бути тією серцевиною, на якій базуватиметься співробітництво України й Японії.
Володимир Литвин також сказав, що Україна готова приєднатися до всіх пунктів Меморандуму «Заклик до миру»: його читають кожного року 6 серпня (день, коли бомбардували Хіросіму). Оскільки в світі, на думку Голови Верховної Ради, сьогодні неспокійно і тенденція до неконтрольованого поширення ядерної зброї зберігається.
 
Хіросіма.