Чи був «японський» візит української парламентської делегації плідний, стане зрозуміло після втілення всіх досягнутих домовленостей. Таку думку висловив Голова Верховної Ради Володимир Литвин після завершення токійської частини візиту. Учора в Токіо він зустрівся з Його Величністю Імператором Японії Акіхіто. Голова ВР передав йому листа із запрошенням відвідати нашу державу, а Імператор, у свою чергу, попросив передати найкращі вітання Президентові та народу України. «На цій зустрічі я відчув суть Японії з її особливими традиціями й трепетним до них ставленням, — заявив Володимир Литвин журналістам після спілкування з монархом. — Імператор цікавився процесами, що відбуваються в Україні, наслідками чорнобильської катастрофи.
Йшлося про необхідність об’єднати наші зусилля й поглибити співпрацю в цій сфері». Порушувалися й інші аспекти двостороннього співробітництва. Володимир Литвин, за його словами, підкреслив важливість політичного діалогу між двома країнами, співпраці в економічній та гуманітарній сферах. Це було з розумінням сприйнято, і Голова Верховної Ради переконаний: Україна може розраховувати на конкретні результати майбутньої співпраці. Також під час зустрічі обговорювалися світові процеси, зокрема, питання побудови такої системи безпеки, яка запобігала б неконтрольованому розповсюдженню ядерної зброї.
Про потребу інтенсифікації двосторонніх економічних відносин йшлося під час переговорів Володимира Литвина зі спікером Палати Представників парламенту Японії Тамісуке Ватанукі. Він зауважив, що Країна сходу сонця надає особливого значення розвитку відносин з Україною. Пан Ватанукі висловив сподівання, що Україна інтегрується до європейських інституцій і стане важливою ланкою «шовкового шляху», який з’єднає Європу та Азію. А Володимир Литвин вважає, що нині між Україною та Японією немає проблемних питань, і є всі підстави говорити про виведення двосторонніх відносин на якісно новий рівень. Саме для цього і потрібна система міжпарламентських контактів. Тому обговорювалася ідея створення спеціальної двосторонньої міжпарламентської україно-японської комісії. Було домовлено якнайшвидше визначити її формат, представництво і коло питань, якими комісія опікуватиметься. Вже визначено, що одне з найперших питань, які парламентарії почнуть вивчати, — це створення нормативно-правової бази між нашими державами. Якої, як заявив голова Комітету ВР з питань бюджетної політики Петро Порошенко, нині, по суті, немає. «Крім угод про надання урядових грантів, більше нічого не напрацьовано. А, скажімо, за законами Японії, інвестиції громадських акціонерних товариств можна спрямовувати лише в країни, з якими є угоди про взаємний захист інвестицій. До переліку цих держав Україна досі не входить», — підкреслив пан Порошенко. Також парламентарії мають намір протягом трьох-чотирьох тижнів обговорити проблему, пов’язану з надмірною бюрократизацією у нас процедури затвердження грантів.
Під час японських зустрічей Голова Верховної Ради висловився і за налагодження двосторонніх контактів на рівні регіонів. Учора він прибув до відомої кожному українцеві Хіросіми. «Ми дуже близько сприймаємо чорнобильську катастрофу, — заявив під час зустрічі з делегацією Верховної Ради губернатор префектури Хіросіма Юдзан Фудзіта. — Адже наше місто й досі страждає від наслідків атомного бомбардування». Тільки протягом останнього року, йшлося під час зустрічі, від променевої хвороби тут померло п’ять тисяч осіб. Губернатор повідомив, що в місті створено центр, який фінансується з місцевого й державного бюджету, вчені з усього світу досліджують тут вплив радіації на людський організм. Діє цей центр протягом десяти років, і вже понад сто українських медиків пройшли в ньому стажування. «Ми вдячні за допомогу і увагу, яку приділяє Японія нашим проблемам, — заявив Володимир Литвин. — Наша совість спонукала приїхати сюди, в Хіросіму».
***
Перебуваючи в Токіо, Голова Верховної Ради Володимир Литвин прокоментував указ Президента України про скасування посад держсекретарів. «Я гадаю, що для уряду це рішення було несподіваним, — сказав він журналістам. — Хоча для нього є свої підстави. Можу припустити (хоча й не мав розмови з Президентом з цього приводу), що це — вимушений крок на випередження ймовірного рішення Конституційного Суду. Іншого пояснення я не бачу». 
Хіросіма.