Ой, ця статистика. Сьогодні вона запевняє: 165 тисяч киянок несамовито палять. Не самокрутки, звичайно. Одні — дорогі, вишукані «Давидов», інші — скромну «Приму». І все це найдошкульніше б’є по здоров’ю славного жіноцтва та дітей.
Та сама статистика стверджує: середній вік життя киянок скоротився. Чоловіків також. Залишає цей світ у Києві більше людей, ніж з’являється: помирає 15 осіб на тисячу, народжується 8. Болем столичної громади називають велику кількість абортів.
Це лише невеликий перелік міських бід і негараздів, про які йшлося на засіданні Київського прес-клубу. Київрада прийняла програму «Здоров’я киян» на 2003—2011 роки. Про перші кроки її реалізації розповіли заступник міського голови Володимир Яловий, голова постійної комісії Київради з питань охорони здоров’я та соціального захисту Михайло Салюта, перший заступник начальника Головного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення міськдержадміністрації Володимир Юрченко, начальник управління організації лікувально-профілактичної допомоги дітям та матерям установи Леонід Ковінько.
Що вже зроблено? На виконання програми «Здоров’я киян» надано 16 млн. 800 тис. грн., із них 1 млн. 500 тис. — на оздоровлення дітей. А це вже щось. Передусім щоб знали всі кияни: кожен лікувальний заклад забезпечено безплатними медикаментами, киснем, наркотичними й дезінфікуючими засобами,  антибіотиками. Якщо від хворих вимагають таке купувати, це — зиск.
Не треба також платити породіллям. Для цього надано цілком оптимальну норму — 50 грн. на добу. До речі, торік у Києві народилося 21250 немовлят, майже на 2 тисячі більше, ніж у 2001 році, що є добрим знаком. За місяць у столиці відкриється єдиний в Україні медичний заклад: реанімація для новонароджених.
Тепер ще про один вельми відрадний факт. З’ясовується, кров українців у великій ціні. Вона ще не засмічена хімією. Американські фахівці, наприклад, які приїздять, не приховують бажання придбати донорську кров наших земляків. Але цю важливу справу вкрай занедбано. Нині в Києві інтенсивно споруджується центр переливання крові. На поточний рік для цього надано 7 млн. грн.
У рамках програми закуплено слухові апарати на 1 млн. 400 тис. грн. Є у достатній кількості кардіологічні стимулятори, вперше столиця має всі необхідні препарати для одужання від туберкульозу, почалося лікування дорослих і дітей від СНІДу тощо.
Що ж стосується атипової пневмонії, то, слава Богу, ні в Києві, ні в Україні випадків захворювання не виявлено. Але столичні медики приготувалися застерегти лихо. Для цього надано корпус міськлікарні № 9, куди людину з підозрою на захворюваність негайно помістять. Тут є необхідне обладнання для лікування органів дихання та надійні умови для ізоляції.
Та краще до нього не потрапляти.