Соціальний комітет ВР визнав незадовільною діяльність Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Зокрема, встановлено порушення фінансової дисципліни та неефективне використання коштів фонду.
***
Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендував парламенту прийняти у першому читанні проект змін до ст. 13 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Проектом пропонується надати інвалідам війни третьої групи право безплатного проїзду один раз на два роки (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом.
***
Лідер фракції «Регіони України» Раїса Богатирьова на прес-конференції у Донецьку заявила, що «створення мега-фракції — не самоціль». Вона наголосила, що збільшення фракції змушує «змінити підходи до роботи й організації фракції». Нині у фракції «Реґіони України» 46 депутатів.
***
Двадцять народних депутатів України та громадських діячів звернулися до Президента України Леоніда Кучми з проханням скористатися правом вето щодо ратифікованої парламентом Європейської хартії регіональних мов і мов нацменшин.
***
Аграрний комітет ВР рекомендував парламентові прийняти за основу проект змін до Закону «Про податок на додану вартість». Законопроектом передбачається врегулювати питання безплатної передачі об’єктів соціальної інфраструктури на селі в комунальну власність, продовжити термін дії спеціальних режимів оподаткування ПДВ та звільнити від оподаткування операції з ввезення на митну територію України вітчизняними сільгоспвиробниками племінних ресурсів сільськогосподарських тварин.
***
Комітет із питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв’язку рекомендував парламенту приєднатися до Конвенції про міжнародні залізничні перевезення. Це дасть змогу спростити рух вантажів, пасажирів і багажу між Україною та країнами Центральної і Західної Європи.
***
Фінансовий комітет ВР рекомендував парламенту прийняти в цілому проект змін до деяких законів України з питань відкриття та функціонування банківських рахунків. У ньому передбачено єдині вимоги щодо суб’єктів, які зобов’язані надсилати повідомлення про відкриття або закриття рахунків органам державної податкової служби.
***
Пропозиції про вдосконалення законодавчого забезпечення охорони громадського здоров’я в Україні з урахуванням досвіду Канади розглядалися на семінарі у Верховній Раді, який провели Комітет з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства, Канадсько-український законодавчий і міжурядовий проект, Всеукраїнський благодійний фонд «Громадянська енергія».
За повідомленнями власних кореспондентів, Інформуправління ВР та інформагентств.