Особливості приватизації по-українському не перестають дивувати. Одна з них — штучне доведення до банкрутства досі прибутково працюючих підприємств з наступним їх придбанням зацікавленими суб’єктами фактично за безцінь. До цієї критичної межі, як зазначалося на засіданні Спеціальної контрольної комісії ВР з питань приватизації, впритул підведено і ВАТ «Рівнеазот», котре має стратегічне значення для економіки і безпеки держави.
До кінця 2001 року підприємство працювало стабільно, заборгованості з оплати праці не було. А потім — стрімке, обвальне падіння. То що сталося?
У квітні 2001 року пакет акцій ВАТ розміром 53,86 відсотка було виставлено на відкриті торги. Переможцем стало ЗАТ «Украгрохімпродхолдинг». Однак ні суми, визначеної тендером, ні суми обов’язкового інвестування переможець тендеру не сплатив. За позовом Фонду держмайна договір купівлі-продажу було розірвано. До вересня 2001 року функції з управління державними корпоративними правами ВАТ «Рівнеазот» здійснював ФДМ. А потім передав ці права (згідно з розпорядженням Кабміну) Рівненській облдержадміністрації.
З цього й почалося: фінансове становище ВАТ стрімко погіршувалося, щоквартальні збитки сягали 17—23 млн. грн. І вже з 2002 року фінансове становище товариства набуло ознак надкритичної неплатоспроможності. Як згодом встановила спеціально створена комісія, підприємство зумисне і дуже енергійно штовхали до вочевидь штучного банкрутства.
На цих маніпуляціях дехто добряче наживався. Наприклад, значна частина адипинової кислоти йшла на експорт за надто заниженими цінами. Кредиторська заборгованість сягнула 136,5 млн. грн., а дебіторська — 68,8 млн. грн.
Спеціальна комісія ВР вдарила на сполох. До Кабміну, Генпрокуратури та МВС було надіслано відповідні листи з проханням негайно втрутитися і вжити заходів. Але ні МВС, ні Генпрокуратура самі перевірок не провели. Все звелося до того, що на доручення Рівненської облпрокуратури управління зовнішніх економічних зв’язків облдержадміністрації начебто провело ревізію на ВАТ «Рівнеазот» — порушень... не виявили!
За результатами розгляду комісія, зокрема, ухвалила: запропонувати Кабміну невідкладно вжити заходів щодо ефективного управління пакетом акцій ВАТ «Рівнеазот»; скасувати своє розпорядження про передачу функцій з управління пакетом акцій Рівненській облдержадміністрації; вирішити питання щодо відповідальності винних осіб. Фонд держмайна зобов’язано відкласти проведення конкурсу з продажу пакету акцій ВАТ «Рівнеазот».