Депутати рад різних рівнів мають налагодити вертикаль від кожного села до Верховної Ради, яка в своїх законах і постановах відображатиме ті проблеми, що найбільше хвилюють людей. На цьому наголосив на Всеукраїнській нараді депутатів місцевих рад та сільських, селищних і міських голів, обраних від Соціал-демократичної партії України (об’єднаної), яка відбулася 23—25 травня в Ялті, лідер депутатської фракції СДПУ(о) у Верховній Раді Леонід Кравчук.
На останніх виборах об’єднані соціал-демократи здобули майже 11 тисяч депутатських мандатів усіх рівнів. До складу фракції СДПУ(о) в парламенті нині входять 37 народних депутатів. Четверо членів цієї партії обрано головами обласних рад, 25 — районних, 34 партійці —голови міст обласного значення або їх заступники, 47 — голови міст районного значення, 1235 — селищні та сільські голови.
Депутати різних рівнів обговорили широке коло питань своєї діяльності. Зокрема, про законодавче забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування, бюджетний процес, комунальну власність, земельні питання, організаційно-методичне та інформаційне забезпечення діяльності депутатів усіх рівнів.
Обговоривши політичну реформу, учасники наради закликали чітко розподілити повноваження між радами і виконавчими органами влади, підняти відповідальність усіх гілок влади, висловилися стосовно необхідності змін у виборчому законодавстві, які давали б змогу ширше використовувати політичний потенціал суспільства, активізувати реформи, ширше застосувати пропорційну систему виборів до парламенту, передбачити в Бюджетному кодексі розширення фінансової бази органів влади в «глибинці». Депутати всіх рівнів прийняли звернення до Верховної Ради України, яке доручили оприлюднити своїй фракції під час сесійного засідання парламенту. В ньому вони закликають народних обранців дієво підтримати розвиток народовладдя та демократії в країні, вимагають прискорити прийняття законодавчих актів, яких конче бракує місцевому самоврядуванню. «Сьогодні питання земельних відносин, комунальної власності, місцевих бюджетів, розподілу на місцевому рівні владних повноважень представницької та виконавчої влади, тарифна політика, соціально-культурний розвиток і екологічна безпека — це аж ніяк не всі питання, які згідно з Конституцією України мають бути законодавчо відрегульовані парламентом», — йдеться у зверненні.
Крим.