Вищою мірою позитивними назвав Голова Верховної Ради України Володимир Литвин перші результати офіційного візиту нашої парламентської делегації до Японії. І українська, і японська сторони прагнуть, щоб відносини між країнами були динамічніші. Такий один з висновків. «Провідну роль у цьому мають відігравати парламенти», — заявив Голова ВР по завершенні переговорів з Президентом Палати Радників Хіроюкі Куратою. З паном Куратою, додав він, було обговорено і перспективи економічного співробітництва, адже Україна має багато можливостей і конкретних проектів, що можуть зацікавити японських бізнесменів. 
Окрім того, Японія — один з найбільших кредитно-фінансових центрів світу і посідає провідне місце за розмірами вільних капіталів, інвестованих в економіки інших країн. У рамках японської програми «Офіційна допомога розвитку» Україна пропонує до кредитування проекти будівництва мостового переходу через Південний Буг у Миколаєві, конструкції ТЕЦ «Південний машинобудівний завод», Черкаської ТЕЦ та міжнародного аеропорту «Бориспіль», багатоцільовий проект очищення стічних вод у Кривому Розі.
Сьогодні інтерес до України в Японії підвищується. Особливо з огляду на економічне зростання протягом останніх трьох років. Саме на цьому наголосив Хіроюкі Курата. Водночас є нерозв’язані проблеми, які гальмують розвиток економічної співпраці та збільшення японських інвестицій. Представник «Іточі Корпорейшн» (ця корпорація має досвід роботи в нашій країні, але хотіла б розширити співробітництво) Око Баяші заявив, що найближчим часом плановано відрядити до України делегацію, яка докладно вивчить інвестиційний клімат у нашій країні. А вкрай потрібною передумовою для просування бізнесу пан Баяші вважає прозорість фінансових операцій, дотримання міжнародних стандартів під час підготовки фінансових звітів, без яких японські компанії не можуть орієнтуватися у фінансовій спроможності українських компаній. Окрім того, японські бізнесмени вважають, що перешкодою для співпраці є недосконалість податкової системи, умов інвестування, недобросовісна конкуренція, неповернення кредитів. А також те, що вже прийняті закони не завжди виконують на місцях. Про це йшлося і під час семінару-презентації «Економіка України — нові можливості для зміцнення співробітництва».
Та попри все це японські бізнесмени сповнені рішучості розпочати переговори з українськими партнерами, і Україна приваблює їх не тільки як аграрна країна, а й як держава, що має добре розвинену промисловість, високий науково-технічний потенціал. Ще одне питання, весь час порушуване під час переговорів у Токіо, — про ядерну безпеку та нерозповсюдження ядерної зброї. Як зауважив Президент Палати Радників Японії, його країна високо оцінила добровільну відмову України від ядерної зброї. Ця заява стає особливо важливою, коли пригадати, що Японія — єдина країна у світі, яка потерпіла від ядерного бомбардування, а Україна — єдина, що пережила ядерну катастрофу.
Володимир Литвин подякував Японії за підтримку і допомогу, яку вона надає в ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи. До речі, у 2000 році японський уряд зробив внесок — 225 млн. доларів США — до плану перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, а корпорація «Марубені Утіліті сервіс» узяла участь у тендері на виконання проекту, пов’язаного з дослідженням розподілу мас радіоактивного палива всередині об’єкта «Укриття». Тема ядерної безпеки була провідною і під час переговорів парламентської делегації у штаб-квартирі правлячої Ліберально-демократичної партії Японії.
Сьогодні Голову Верховної Ради прийме Імператор Японії Акіхіто. Також відбудеться зустріч зі спікером Палати Представників парламенту Японії Тамісуке Ватанукі, після чого парламентська делегація відбуде до Хіросіми.
Токіо.