Серед різного гатунку підприємств, котрі енергетики час від часу від’єднують через заборгованість за електроенергію, є такі, з якими так не можна робити. Бо тоді вони стають небезпечні для людей й оточуючого середовища (у них використовують шкідливі матеріали та речовин, технологічні процеси) і можуть призводити до екологічних катастроф. Щоб цього не сталося, таким підприємствам за будь-якої заборгованості потрібен щонайменший обсяг електропостачання. Законопроект про зміни до Закону України «Про електроенергетику», якими передбачено надання таким підприємствам екологічної броні, вже прийнято Верховною Радою у першому читанні.
У першому читанні прийнято й проект закону, яким передбачено відмінити оподаткування матеріалів, обладнання, різних послуг, що надаються міжнародним співтовариством для виконання робіт із виведення Чорнобильської АЕС з експлуатації та пе ретворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. Очікуваний наслідок дії цього закону — збільшення обсягів зарубіжної допомоги і прискорення спорудження нового укриття.
Дані законопроекти підготовлено Комітетом Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, про що повідомив на прес-конференції його голова Андрій Клюєв.
А як бути із заборгованістю перед енергопостачальними компаніями в розмірі 15,7 млрд. гривень, котра майже дорівнює вартості електроенергії, що виробляється у країні протягом одного року? Така ситуція призводить до банкрутства окремих енергокомпаній, примусового відчудження їхнього майна тощо. Про це йшлося на засіданні комітету, яке відбулося одразу після прес-конференції. Комітетським законопроектом пропоновано погасити цей борг, не списуючи заборгованість підприємств перед державним бюджетом, шляхом запровадження різних фінансово-економічних механізмів. Урядова позиція — позбутися безвихідної заборгованості тільки шляхом реструктиризації. Після тривалої дискусії усе-таки було прийнято рішення — підтримати проект, підготовлений народним депутатом України Вадимом Литвином, і рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу.
На засіданні комітету розглядали також законопроекти про внесення змін до чинних законів про оподаткування прибутку підприємств, про податок на додану вартість й інші.