Зимові морози та весняна спека майже в усіх районах області знищили половину і навіть більше озимих. Селяни називають ситуацію катастрофічною, але все-таки сподіваються, що зерна з нового врожаю їм вистачить хоча б на насіння. А решту, очевидно, доведеться закуповувати в Росії та Казахстані.
Озиме поле Харківщини дуже порідшало. А те, що збереглося після морозів і спеки, росте погано. Зазвичай на кінець травня озимі сягають 50—60 см, але нині вони більше нагадують трав’яний газон. Експерти вважають, що врожай 2003 року буде менший удвічі порівняно з минулорічним. Але, незважаючи на це, власті будують усе-таки оптимістичні прогнози. За словами начальника головного управління сільського господарства Сергія Лобаса, його відомство розраховує, що майбутнього врожаю озимих культур цілком вистачить для забезпечення потреб області. Щоправда, самі селяни не так радісно дивляться на поле. Погода їм нині не союзник — убивши під корінь озимі, вона продовжує знищувати ярові.
Багато господарств пересівали озимі поля високорентабельними ярими культурами — соняшником, гречкою, кукурудзою, сподіваючись поліпшити своє фінансове становище.
 
Харківська область.