Учора розпочався офіційний візит Голови Верховної Ради України Володимира Литвина до Японії. З огляду на те, що обидві держави свого часу постраждали від атомних трагедій, питання ядерної безпеки так чи так постають під час тутешніх зустрічей і переговорів. «Ми хотіли б, щоб японські вчені активно працювали в чорнобильській зоні, — заявив Голова Верховної Ради по прибутті до Токіо в інтерв’ю газеті «Хоккайдо Сімбун». — Так сталося, що внаслідок аварії на ЧАЕС Україна отримала унікальний полігон, на якому можна вивчати процеси, що відбуваються після таких катастроф. І в чорнобильській зоні можна було б створити наукову лабораторію».
На думку Володимира Литвина, нині потрібно спільними зусиллями дослідити вплив радіації на людину і довкілля, систему профілактики, попередження та ліквідації наслідків атомних катастроф. Також украй важливо повернути до життя забруднені території, і досвід Японії у цьому може бути надзвичайно корисний для України. «Сьогодні ми повинні побудувати нове укриття над зруйнованим реактором, — зауважив Володимир Литвин в інтерв’ю «Хоккайдо Сімбун». — І це проблема з проблем: як дістати звідти радіоактивні речовини, паливо, як його переробити? До вирішення цих питань ми не почуватимемося у безпеці».
Про наслідки Чорнобильської катастрофи Голова Верховної Ради говорив і виступаючи перед студентами та професурою Міжнародного економічного університету СОКА. (Друкується в газеті). Вчора Володимиру Литвину було присвоєно звання почесного доктора цього вузу і вручено пам’ятну медаль. До речі, ще напередодні свого візиту Голова українського парламенту взяв участь у відкритті у Києві персональної фотовиставки Дайсаку Ікеди. Пан Ікеда — засновник і почесний президент цього університету, а СОКА має прямі зв’язки з Київським національним торговельно-економічним університетом. «Це дуже важливо, що у вашому університеті зацікавлені в співробітництві з Україною. Сподіваюся, що цей візит сприятиме розвиткові такої діяльності», — заявив Голова ВР під час зустрічі з професурою вузу. А щоб було легше знайти спільну мову, Володимир Литвин подарував викладачам українсько-японські словники. А студентам Голова ВР розповів про місце України в Європі і світі, історичні аспекти і сьогоденні реалії нашої країни.
Як показали перші токійські зустрічі Голови Верховної Ради, позиція України в міжнародній політиці викликає тут інтерес. Розповідаючи про перспективи співробітництва України й НАТО, Володимир Литвин зауважив, що співпраця тут тісна і стосується не лише військової сфери, а й політично-економічної. А щодо справ військових, то Голова ВР повідомив: у червні парламент України розгляне питання про направлення українських миротворців до Іраку. Але для того щоб обговорити це рішення, необхідно прийняти відповідний закон. Ішлося під час розмов і про євроінтеграційні плани України.
Однак, незважаючи на розмаїття тем і аспектів, головною метою візиту до Японії є встановлення тісних міжпарламентських зв’язків, що, в свою чергу, має розвинути міждержавні відносини загалом. «Сьогодні потрібно й можливо говорити про необхідність зміцнення україно-японських відносин, — заявив Голова ВР. — Думаю, що і Японія зацікавлена мати в Україні надійного партнера. В нас широке поле для співробітництва в політичній, економічній та гуманітарній сферах». На думку Володимира Литвина, Японія може бути цікавою для України своїми технологіями, тоді як Країну сходу сонця, може зацікавити наш потенціал в агропромисловому секторі, машинобудівній, літакобудівній та суднобудівній галузях.
Сьогодні Голова Верховної Ради планує зустрітися з Президентом Палати радників японського парламенту Хіроюкі Куратою, депутатами й провідними політиками Японії.
 
Токіо.