ІЗ  цими словами Прем’єр-міністра України Віктора Януковича не згодні багато скептиків, які відвідали минулого тижня виставку. За словами прем’єра, «у всіх країн СНД є бажання об’єднати зусилля і поліпшити економічні показники». А з університетського підручника політології будь-який скептик може дізнатися, що, по-перше, навчившись грамотно співробітничати з країнами СНД, Україна зможе успішніше налагоджувати зв’язки в рамках ЄС, а по-друге, з Росією в України — особливе партнерство, бо вона сусідка, і сусідка неабияка.

Михайло Личагін — заступник Міністра промисловості, науки і технологій РФ — повідомив під час виставки, що ще 23 лютого між РФ та Україною було підписано документ про намір створити єдиний економічний простір. На його думку, «ділити інтелект СНД (спільні наукові розробки, інвестиційні проекти, що сягають корінням СРСР і з якими, до речі, країни приїхали на виставку) — проблематично і недоцільно».

Родзинкою виставки стало те, що зібралися не олігархи, а політики. Адже другий день виставки став подією — до Національного комплексу «Експоцентр України» прибув Президент України Леонід Кучма. Але це не означає, що виставка — суто іміджева, тобто схожа на ті, що проводилися в СРСР ще коли експоцетри називалися «виставками досягнень народного господарства». Наприклад, коли восени 2002 року в Москві проходила міждержавна виставка країн СНД, там було підписано договорів на 25 мільйонів доларів. Таку виставку не можна назвати іміджевою — вона є й комерційною, тобто такою, якої прагнуть ділові люди, які мислять по-новому. Міждержавна виставка-ярмарок промислових технологій, засобів виробництва, товарів і послуг країн СНД була стосовно цього плідна.

Аргументів — безліч. Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджану в Україні, Молдові та Білорусі Талят Алієв повідомив, що експозиція його країни присутня на виставці через те, що він вважає цілком реальним збільшити товарообіг між нашими країнами до 500 мільйонів доларів. Позитивна тенденція вже є — торік він становив 114 мільйонів, а в 2001-му — лише 53. Алігусейн Фарман огли Шалієв, заступник директора Департаменту розвитку підприємництва, начальник управління із співробітництва з країнами СНД Міністерства економічного розвитку Азербайджанської Республіки, розповів, що 20 азербайджанським підприємствам, які приїхали на виставку-ярмарок країн СНД, удалося укласти вигідні угоди щодо поставок пакувального матеріалу, соняшникової та соєвої олії, чаю в Україну.

Ваагн Мовсесян, який очолює Вірменське агентство розвитку, під час виставки провів переговори з українським істеблішментом про можливість створення в Україні Вірменського експортного дому, що проводитиме маркетингові дослідження і просуватиме на український ринок вірменські товари. Київ буде четвертий після Лос-Анджелеса, Москви та Берліна містом, де розташується ця організація.

Дмитро Тодорогло, віце-прем’єр-міністр Республіки Молдова, міністр сільського господарства Республіки Молдова, сказав, що на цій виставці-ярмарку його держава довела, що вона не зникла в ринкових відносинах і поновлює реальний сектор економіки. Для нього кількість підписаних контрактів — не оцінка виставки. «Поділитися з колегами своїми планами, цілями, пропозиціями про співробітництво — цінніше, аніж підписати контракт», — наголосив він.

— А хто сказав, що контракти можна підписати в один день? — дивується Мушег Саргсян, директор з питань розвитку і підприємництва Вірменського агентства розвитку. — Я, наприклад, у це вірю. Дуже вдячний усім організаторам. Усе було підготовлено вчасно!

Саме під час виставки було підписано угоду про співробітництво між українською фірмою «Алінеко», що представляла Асоціацію теплоенергетичних компаній України та російським холдингом «МаВР». Угода — це контракт про співробітництво у сфері виробництва особливих вогнетривких матеріалів. За словами технічного директора фірми «Алінеко» Олександра Тропінова, з 1 червня в Києві розпочинає роботу СП «МаВР—Київ», яке в перспективі планує розширювати сферу впливу й на інші ринки. Дослідження дії жаростійких бетонів проводяться і в Росії, і в Україні.

Та й київський голова Олександр Омельченко визнав, що «Експоцентр України» за масштабами та якістю — один з найкращих виставкових центрів не тільки України, а й колишніх республік Союзу.

— Київ готовий до співробітництва. Національний комплекс «Експоцентр України», — поділився з журналістами його генеральний директор Сергій Мошак, — планує проводити спеціалізовані галузеві виставки країн СНД щороку.

Перспективи і можливості в СНД як у структури —чудові. Як підсумував Посол Азербайджанської Республіки в Україні, Білорусі та Молдові Талят Алієв, «Співдружність невдовзі перетвориться на єдиний економічний простір».