Учора вручали нагороди переможцям Третього міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Цей мовний марафон тривав понад півроку. У ньому взяли участь більш як п’ять мільйонів учасників — школярів та студентів навчальних закладів України, а також молодь діаспори.
Присутній на урочистостях заступник Голови Верховної Ради Олександр Зінченко назвав це творче змагання не лише однією із багатьох сходинок до поглиблення знань української мови, а й нагодою піднятися думками про нашу мову, освячену в творчості геніїв Івана Котляревського, Тараса Шевченка, Лесі Українки та Івана Франка... Він наголосив, що нині, в час комп’ютерних технологій і масового впливу так званих світових мов, знання рідної (української) має визначальне значення. Наша мова — це символ нашої присутності на планеті, зазначив у своєму виступі заступник глави парламенту.
Переможцями цьогорічного конкурсу стали 30 школярів 2—11 класів та 5 студентів з усіх областей України. Також нагороджено десять учителів, вихованці яких отримали перші місця. А десятьом учням і студентам вручено заохочувальні премії.
До речі, за сприяння Голови Верховної Ради Володимира Литвина та Прем’єр-міністра Віктора Януковича нагороди цьогорічних переможців не оподатковуються.