Ранкове і денне засідання 22 травня
Із внесення до порядку денного та схвалення заяви Верховної Ради України про підготовку єдиного економічного простору чотирьох держав розпочався день голосування у парламенті. 23 лютого цього року президенти України, Росії, Білорусі та Казахстану підписали заяву про підготовку до вересня 2003 року угоди про формування єдиного економічного простору. У схваленій заяві українського парламенту висловлено рішучість створити єдиний економічний простір, йдеться про новий етап економічної інтеграції чотирьох держав. 
У заяві зазначено, що кінцевою метою в цьому напрямі має стати створення Організації регіональної інтеграції. «Створення єдиного економічного простору сприятиме відновленню та розвитку вигідних Україні економічних зв’язків, формуванню стабільних ринків збуту для вітчизняних товарів», — йдеться у заяві. Під час обговорення деякі депутати із фракцій «Наша Україна» та БЮТ заперечували проти схвалення такої заяви до завершення офіційних переговорів глав чотирьох держав стосовно створення єдиного економічного простору, однак 266 народних обранців підтримали запропонований депутатами-комуністами варіант парламентської заяви.
Депутати також схвалили звернення Верховної Ради України до голови Ради Міжпарламентської асамблеї держав — учасниць СНД із пропозицією підтримати та сприяти створенню регіональної міждержавної системи охорони торговельних марок.
Перед тим, як розпочати голосування за законопроекти, парламент також схвалив постанову ВР про виділення 3 млн. грн. з резервного фонду Кабміну для ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 3 травня ц. р. у Львівській області, включив до складу Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації народного депутата Валерія Горбатова (фракція СДПУ (о) замість Валентина Мельничука, котрий склав із себе депутатські повноваження, а також утворив спільну парламентсько-урядову комісію з питань спеціальних (вільних) економічних зон.
У цілому схвалено низку законів, визначених урядом як невідкладні, які сприятимуть створенню законодавчої бази про електронний документообіг. Це закони про електронний цифровий підпис, про електронні документи та електронний документообіг, а також зміни до закону про Національну депозитарну систему, особливості електронного обігу цінних паперів в Україні щодо захисту прав акціонерів і забезпечення прозорості фондового ринку.
Дещо новий порядок нарахування пенсій передбачають схвалені зміни до Закону «Про пенсійне забезпечення», внесені урядом. Згідно з цим документом, якщо особа, яка досягла пенсійного віку і має необхідний трудовий стаж, виявить бажання працювати та отримувати пенсію з більш пізнього строку, то вона отримуватиме надбавку в розмірі 10 відсотків від основного розміру пенсії за кожний повний рік роботи після досягнення пенсійного віку. Якщо пенсіонер у період роботи відмовиться від отримання пенсії, то він отримає за кожний повний робочий рік 10% надбавки від основного розміру пенсії. При цьому загальна сума надбавки не може перевищувати 40%.
А головним досягненням цього дня стало схвалення нової редакції закону про доходи фізичних осіб з єдиною податковою ставкою в 13 відсотків. Цей закон, у разі його підписання Президентом, набере чинності з 1 січня 2004 року.
Радикальною еволюцією назвав тринадцятивідсотковий податок на доходи фізичних осіб Перший віце-прем’єр-міністр України Микола Азаров. Коментуючи схвалення нового закону, він наголосив, що в майбутньому основу бюджету складатимуть не доходи підприємств, а доходи фізичних осіб. Також висловив сподівання, що із введенням 13-відсоткового податку зарплати бюджетників одразу підвищаться на 30% і «підтягнуть» за собою зарплати в промисловості. А відтак зарплати всіх трудівників, за прогнозами уряду, в середньому збільшаться на 25%. Заступник голови парламентського фінансового комітету Богдан Губський (фракція «Народовладдя») в інтерв’ю «ГУ» підкреслив, що зменшення ставки податку на доходи з фізичних осіб не скоротить доходи бюджету, адже таким чином удасться вивести зарплати із тіні.
А прийняття змін до деяких податкових законів, які звільнили від ПДВ міжнародну технічну допомогу для робіт на об’єкті «Укриття» на Чорнобильській АЕС, за словами голови парламентського паливно-енергетичного комітету Андрія Клюєва (фракція «Регіони України»), сприятиме перетворенню чорнобильського саркофага на екологічно безпечну систему та забезпеченню соціального захисту персоналу ЧАЕС і мешканців міста Славутича.
На денному засіданні депутати також схвалили зміни до деяких законодавчих актів з питань захисту інтелектуальної власності, закони про реконструкцію і експлуатацію на платній основі автомобільної дороги Київ—Одеса на ділянці від Жашкова до Червонознам’янки, про землеустрій та низку інших законодавчих актів.