Спеціальна контрольна комісія ВР на своєму засіданні розглянула питання про порушення законодавства під час відчуження майна ВАТ «Чисті метали».
На думку народних депутатів, незаконне відчуження майна «Чистих металів» призвело до втрати цілісного майнового комплексу підприємства. Комісія вважає, що продаж державного пакета акцій недоцільний (нині Фонд держмайна володіє 57,2 відсотка акцій), та зобов’язала ФДМУ провести інвентаризацію і аналіз господарської діяльності на цьому об’єкті. Йшлося і про формальний розгляд депутатських звернень та неналежний контроль за додержанням законодавства довкола сумнівних «оборудок» з майном «Чистих металів».
Протягом 2001 року українсько-російське підприємство «Силікон» (керівник Володимир Волков, нині міський голова Світловодська Кіровоградської області) викупило у «Чистих металів» (голова правління В. Волков) і дочірнього підприємства «Завод чисті метали» (В. Волков) майно і матеріали за цінами, нижчими більш як у 5—10 разів від їхньої залишкової вартості. У такий спосіб, на переконання членів комісії, завдано великих збитків державі. За словами Степана Хмари, «Чисті метали» мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, тому і про приватизацію ВАТ йтися не може взагалі. Голова спеціальної комісії Валентина Семенюк наголосила, що насамперед треба навести лад у документації, бо нині підприємство не може відвантажувати продукцію на експорт і розрахуватися з кредиторами через відсутність фінансових документів, які «було викрадено». А голова Фонду держмайна Михайло Чечетов переконаний, що треба все повернути підприємству, а потім проводити приватизацію. Його підтримали й урядовці.
Проте сам Володимир Волков запевняв присутніх: завод працює стабільно, і треба його «приватизувати в обов’язковому порядку». Крім того, за його словами, немає підстав стверджувати, що ВАТ — стратегічний об’єкт, оскільки попиту на продукцію «Чистих металів» в Україні немає.