Зміни до законодавства, яке регулює утворення і діяльність спеціальних економічних зон і територій пріоритетного розвитку, стали предметом обговорення на виїзному засіданні Комітету Верховної Ради з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій, яке відбулося в Донецьку.

Головним аргументом, який висувають супротивники СЕЗ, є побоювання, що пільги стануть на заваді конкуренції й викривлять роботу цінового механізму. М’ясокомбінатам, які працюють поза зонами, уряд рекомендував ініціювати антидемпінгове розслідування стосовно конкурентів. У зв’язку з цим парламентський комітет з питань економічної політики виступив з ініціативою внести зміни до законодавства, чітко визначивши, що саме вважати «достатньою переробкою сировини», та відсікти махінації, пов’язані із завезенням дешевого м’яса.

Після ознайомлення із роботою спеціальної економічної зони «Донецьк», відвідання виробничого об’єднання «Київ-Конті» та АТ «Норд», зустрічей із керівництвом Донецької обласної ради та обласної державної адміністрації народні депутати висловили намір підтримати позитивні досягнення в роботі СЕЗ і ТПР, «а не нищити їх через якісь стегенця», як висловився один із промовців. Члени парламентського комітету запропонували відправити на доопрацювання кабмінівський проект закону «Про внесення змін до деяких законів України відносно створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон і запровадження спеціальних режимів інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку».

— Сьогоднішня зустріч допомогла нам визначитися із необхідністю єдиного закону, який би регулював діяльність усіх СЕЗ і ТПР, — заявив перший заступник голови комітету, народний депутат України Володимир Демьохін. — Окрім митних пільг і пільг з податку на додану вартість, підприємства, які працюють у режимі спеціальних економічних зон, нічого не мають, однак лише ці заходи дали змогу зберегти робочі місця і рентабельно працювати підприємствам.

У Донецькій області в рамках СЕЗ працюють 108 підприємств, схвалено 166 інвестиційних проектів на загальну суму 1,25 мільярда доларів, створено і збережено майже 38 тисяч робочих місць.

Голова Донецької обласної ради Борис Колесников підкреслив, що податкові надходження до бюджету від діяльності СЕЗ і ТПР істотні і давно перевищили умовні втрати від наданих пільг.

Однак, за словами голови Донецької обласної держадміністрації Анатолія Близнюка, через нестійке законодавство вже 31 інвестор відмовився від фінансування проектів на загальну суму в 300 мільйонів доларів США, що не дало можливості створити 4,5 тисячі робочих місць, а бюджет не отримав 400 мільйонів гривень на рік.

  1.