Наприкінці 2001 року пройшов обстеження. Магнітно-резонансна томографія підтвердила невтішний діагноз: грижа міжхребцевого диску з вираженим больовим корінцевим синдромом. Що робити, як бути?

Лікувався амбулаторно в трьох медичних закладах протягом дев’яти місяців, не одну сотню гривень вклав у препарат. Пройшов підводне витягування, спеціальні масажі, а фізичний стан не поліпшувався. Безперервний біль уздовж правої ноги і хребта посилився, весь час мучив і вдень і вночі. Стало важко пересуватися самостійно. Здавалося, життя закінчено. В інституті нейрохірургії сказали: «Оперативне втручання — єдина можливість видалити грижу в міжхребцевому диску».

Допоміг — оздоровчо-вертебральний центр Євмінова. Я купив профілактор Євмінова, пройшов консультацію у лікаря-вертебролога. Мені дібрали комплекс вправ із відновлення хребта.

Звичні поточні турботи на період лікування довелося відкласти. Жодних фізичних навантажень на період лікування. Не піднімав нічого, що важче двох кг. Намагався стояти чи лежати, не нахилявся. У громадському транспорті — сидяче місце не для мене. Лягав і вставав з допомогою рук, хребет не навантажував. Упорядкував режим харчування — «дієту для скелета». Якомога менше масних страв.

Нарешті дібрав вправи, які мені допомагають. Виконував їх без ривків, повільно, плавно за невеликої амплітуди рухів. Якщо біль чи дискомфорт посилювалися, зменшував навантаження. З допомогою методистів Ірини Собко та Ірини Бондар додав кілька нових вправ. Виконував їх тиждень, другий, місяць — біль то стихає то відновлюється.

Я серйозно почав працювати над собою. Штучно створюю образ сили, впевненості в собі, відчуття того, що можу перемогти недугу. Треную не лише м’язи, а й формую ті риси характеру, котрі потрібні для розкриття потенціалу, для реалізації мрії — позбавитися від болю.

З допомогою гомеопатичних препаратів почистив хребет від солей.

Механізм одужання запущено. Пройшов початковий відтинок дороги — шість місяців занять на профілакторі. Почуття болю вдалося усунути.

Заняття, крім цілеспрямованого лікувального впливу на хребет, допомогли позбутися інших хвороб. Припинилася серцева аритмія, гіпертонічні кризи, нормалізувався тиск.

 

Київ.