Минуло більше року після початку роботи Верховної Ради України третього скликання. Звичайно, це не так багато часу, однак уже сьогодні можна спробувати оцінити законотворчу діяльність наших обранців. Особливо депутатських груп та фракцій. Особливо з огляду на майбутню політичну реформу, наріжним каменем якої можуть стати вибори за пропорційною системою.
Саме тому наші власні кореспонденти в чотирьох регіонах країни: Автономній Республіці Крим, Житомирській, Миколаївській та Чернігівській областях, — попросили читачів «Голосу України» оцінити за п’ятибальною системою роботу парламентських груп і фракцій.
Лідирує в цьому опитуванні «Наша Україна», середній бал якої становить 2,8.
За нею розташувалися:
комуністи — 2,5 бала, СДПУ(о) — 2,4, Виборчий блок Юлії Тимошенко — 2,16, Соціалістична партія — 1,9, Аграрна партія України — 1,8, Партія промисловців і підприємців—Трудова Україна — 1,7, Народно-демократична партія — 1,6, Регіони України — 1,56, Європейський вибір — 1,0, Народний вибір — 0,89, Демократичні ініціативи — 0,8, Народовладдя — 0,7 бала.
Якщо аналізувати оцінки, виставлені нашими респондентами, то відповідно до регіонів картина, зрозуміло, дещо мінятиметься. Скажімо, у Криму лідирує Компартія з середньою оцінкою 4 бали, за нею до трійки лідерів уходять виборчий блок Віктора Ющенка та об’єднані соціал-демократи з середньою оцінкою 3 бали.
На Житомирщині «Наша Україна» має дещо вищий показник: 3,5 бала. А в трійці лідерів виборче об’єднання Юлії Тимошенко з показником 2,4 бала та, знову ж таки, об’єднані соціал-демократи, які відстають від тимошенківців на 0,05 бала.
Як і в АРК, на Миколаївщині лідирують комуністи, хоча й не з таким високим показником. Оцінка, яку виставили наші читачі КПУ, становить 2,7 бала. Порівняно високо оцінюють миколаївці діяльність Партії регіонів України, чий середній бал — 2,55, хоча їм у спину дихають об’єднані есдеки: їхні зусилля тамтешні наші читачі оцінили в 2,35 бала. (Звернімо увагу на вкрай низький результат у Миколаївській області виборчого блоку «Наша Україна», який отримав тут лише 1,55 бала.)
Щоправда, дещо інакше думають земляки нашого глави держави —чернігівці: вони виставили блоку Віктора Ющенка аж 3,55 бала. У трійці призерів нашого моніторингу виборче об’єднання Юлії Тимошенко, яке отримало 2,7 бала, та Соціалістична партія України, яка з результатом 2,5 бала зуміла на 0,15 бала випередити СДПУ(о).
Ці показники, звісно, доволі суб’єктивні, оскільки, зрозуміло, наші респонденти оцінювали не тільки й не стільки власне законодавчу діяльність своїх обранців, скільки політичну активність. Саме тому опозиція й лідирує в цьому опитуванні. З другого боку, об’єднані соціал-демократи, які входять до провладного табору, мають доволі високі оцінки. Отже, здебільшого громадяни орієнтуються передовсім на присутність в електоральному полі тих чи тих політичних сил.
Водночас не можна обійти й інше. Так, наш житомирський кореспондент Олексій Кавун звернув увагу на те, що помітно розчарування в «Нашій Україні». «Окремі опитані громадяни прямо казали, що чекали від «НУ» значно більшого». Крім того, наш власкор підкреслив у своєму коментарі, що респонденти «плутають нерідко навіть назви депутатських груп, які не викликають у них асоціації з певним лідером чи позицією з певного питання. Тим більше, що в регіоні назви цих ні з ким не асоціюються. На відміну, скажімо, від СДПУ(о), чию обласну організацію очолює амбітний народний депутат В. Заєць, який уміє привернути увагу до своєї партії».
Саме тому сьогодні не можна стверджувати, що прихід Прем’єр-міністра Віктора Януковича до керівництва Партії регіонів України сприяв росту її популярності. Понад те, на нашу думку, розпад «Єдиної України» на кілька депутатських груп та фракцій виявився невдалим експериментом. Провладні партії від цього програли, а кошти, затрачені на агітацію в ході передвиборної кампанії, викинуто на вітер, оскільки ті політичні угрупування, які з’явилися в сесійній залі опісля, абсолютно ні з чим і ні з ким не асоціюються. Тож і оцінки, виставлені нашими читачами, до деякої міри водночас можуть сприйматися як оцінки проведеному експерименту, коли один виборчий мега-блок розпався на кілька дрібних.