Із прес-конференції Голови Верховної Ради України Володмира ЛИТВИНА
Хартія без торгів
Володимир Литвин позитивно оцінив схвалення парламентом Європейської хартії регіональних мов та мов меншин, заперечивши, що перед голосуванням була політична домовленість із комуністами —прийняття хартії «в обмін» на підтримку політичної реформи. Тепер на часі прийняття інших законодавчих актів, які стосуються виконання Україною зобов’язань перед Радою Європи — Кримінально-процесуального і Цивільно-процесуального кодексів, змін до закону про прокуратуру. Якщо ми виконаємо ці зобов’язання, нагадав В. Литвин, то зможемо ставити питання про переведення України на постмоніторинговий етап, тобто на нову стадію інтеграції до європейських структур та, за його словами, врешті-решт, «відмовитися від милиць і працювати самостійно і критично».
Омбудсман і політика
Водночас глава парламенту зізнався, що не очікував такого результату під час голосування за Уповноваженого з прав людини, коли єдиний кандидат на цю посаду — нинішній Омбудсман Ніна Карпачова — не набрала достатньої кількості голосів. В. Литвин висловився за те, щоб на повторне голосування виносити узгоджену кандидатуру, для чого треба знову провести консультації з лідерами депутатських фракцій і груп.
Більшість і аргументи
Парламентська більшість, за словами Голови ВР, є ані пропрезидентською, ані проурядовою, а сьогодні діє «відповідно до системи аргументів». Тобто якщо певне питання чи законопроект, які розглядаються в парламенті, супроводжуються переконливими аргументами на користь їх схвалення, то вони проходять через сесійний зал.
Останній сумісник
Схоже, добігає фіналу і питання про останнього депутата-сумісника в парламенті. В. Литвин повідомив, що суд зупинив розгляд справи щодо народного депутата Володимира Щербаня, оскільки він уже сам написав заяву про звільнення з посади голови Сумської облдержадміністрації. Нині Голова Верховної Ради звернувся до Президента України з проханням дати роз’яснення, чи справді є така заява В. Щербаня.
Справедливі подарунки
Журналісти також поцікавилися, за які кошти придбані комп’ютери, підручники, спортінвентар, котрі Голова Верховної Ради презентував під час останньої робочої поїздки до Черкаської області сільській школі. Володимир Литвин відповів, що комп’ютери та інші подарунки вручено не від нього особисто, а від Верховної Ради, тобто за допомоги народних депутатів. А саме ту сільську школу, що відзначала свій 100-літній ювілей, було обрано через лист її директора, який глава парламенту сприйняв як крик душі. І переконався в цьому на власні очі, коли спостерігав, як учні сільської школи, що вперше сіли за комп’ютери, не знали навіть, на яку клавішу натискати. В. Литвин переконаний, що розвиток нашої держави треба починати саме з таких сільських шкіл у глибинці: «Думаю, нам усім разом треба «навалитися» на сільську школу, і тоді все буде в нас у країні гаразд».