Про створення Міжпарламентської україно-угорської комісії домовилися Голова Верховної Ради України Володимир Литвин і Голова Державних Зборів Угорської Республіки Каталін Сілі під час учорашніх переговорів у Києві. «Нам необхідно активізувати міжпарламентські зв’язки для того, щоб підштовхувати уряди до більш активної співпраці у всіх напрямах», — заявив Володимир Литвин. «Створена комісія розв’язуватиме питання, пов’язані з національними меншинами, економічним співробітництвом, а також євроінтеграцією», — зауважила пані Сілі.
Серед найважливіших економічних питань глава угорського парламенту виокремила створення V пан’європейського транспортного коридору, регіональне і транскордонне співробітництво. Що стосується співпраці в напрямі євроінтеграції, то пані Сілі заявила, що Угорщина має намір проводити політику відкритих дверей. «Дуже важливо, щоб набутий нами досвід ми змогли передати нашому партнеру
Україні».
Звісно, з огляду на вступ Угорщини до Європейського союзу, під час переговорів ішлося і про перспективи запровадження візового режиму між Угорщиною і Україною. Як зауважила Каталін Сілі, Угорщина шукає найоптимальніший варіант розв’язання цієї проблеми. Голова угорського парламенту сподівається, що плата за візу не стане перешкодою в її отриманні і що шенгенські кордони не створять дистанцію між нашими державами. «Ми підтримуємо всі прагнення України до євроатлантичної інтеграції, —наголосила Каталін Сілі. — І багато завдань стосовно цього лягає на парламенти».
«Світ змінюється, змінюємося ми і ми змінюємо світ, — зауважив Володимир Литвин. — Але незмінними залишаються критерії, на яких будуються відносини між державами. А це насамперед історичний і людський вимір...»
Учора після зустрічі української та угорської парламентських делегацій Голова Державних Зборів Угорщини зустрілася з Президентом України Леонідом Кучмою, Прем’єр-міністром України Віктором Януковичем та Міністром закордонних справ Анатолієм Зленком. Також пані Сілі взяла участь у закладенні першого каменя торговельного центру «Либідь-Плаза». Крім того, угорська делегація поклала вінки до могили Невідомого солдата і відвідала Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник.
Сьогодні угорська делегація планує побувати в Закарпатській області.