Ми, учасники Всеукраїнської наукової конференції, що проходила у лютому 2003 року в Житомирі, звертаємося до Президента України, Верховної Ради та Кабінету Міністрів з проханням не допустити розвалу налагодженої державної системи підготовки, перепідготовки та сертифікації бухгалтерів і аудиторів.

На сьогодні в Україні фахівців-обліковців готують колективи 185 кафедр бухгалтерського обліку та аудиту (ІV рівень акредитації Міністерства освіти і науки). Професорсько-викладацький склад обліково-економічних кафедр цілком забезпечує підготовку та сертифікацію бухгалтерів і аудиторів на належному рівні в усіх регіонах.

Перекладення перепідготовки та сертифікації бухгалтерів та аудиторів у відання лише громадських організацій призведе до зниження авторитету вищих навчальних закладів України, поступового розвалу всієї системи вищої економічної освіти в державі й зниження професійного рівня фахівців з бухгалтерського обліку та аудиту. Це, по суті, є недобросовісною конкуренцією вузам з боку комерційних структур. Громадські організації не мають необхідної матеріальної бази (підручників, посібників), розроблених навчальних програм, кваліфікованих викладацьких кадрів.

Для запобігання цьому просимо при внесенні змін до Закону України «Про аудиторську діяльність» та Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» передбачити, що «право на підготовку, перепідготовку та сертифікацію бухгалтерів і аудиторів мають державні вищі навчальні заклади, акредитовані за четвертим рівнем і визначені Міністерством освіти і науки України за погодженням з Міністерством фінансів України та за участю професійних громадських організацій бухгалтерів і аудиторів».

М. ДЕМ’ЯНЕНКО, академік УААН, професор (Київ), доктори економічних наук, професори: 

М. БІЛУХА (Київ), 

Ф. БУТИНЕЦЬ (Житомир), Б. ВАЛУЄВ (Одеса), 

А. ГЕРАСИМОВИЧ (Київ), 

З. ГУЦАЙЛЮК (Тернопіль), Г. КІРЕЙЦЕВ (Київ), 

Ю. КУЗЬМІНСЬКИЙ (Київ), В. ЛАСТОВЕЦЬКИЙ (Чернівці), В. ЛІННИК (Київ), 

Є. МНИХ (Львів),

 Ю. ОСАДЧИЙ (Київ), 

М. ПУШКАР (Тернопіль), 

В. РУДНИЦЬКИЙ (Львів), 

В. САВЧУК (Київ), Л. СУК (Київ), Б. УСАЧ (Львів).