Не сини — пасинки

Порівняно з прожитковим мінімумом ветеранські пенсії дуже жалюгідні. Керівники багатьох організацій та установ знаходять кошти, щоб хоч на свята підтримати пенсіонерів-ветеранів. До Дня захисника Вітчизни керівництво Одеської залізниці виділило по 30 гривень учасникам бойових дій. Невелика, але все-таки турбота і допомога. Податкова інспекція навіть з цієї суми утримала свої 20 відсотків. Дивує такий високий відсоток відрахування. Згадалося, що в колишньому Союзі навіть з працюючих учасників війни не вираховували прибутковий податок. То чому незалежна Україна, як на мене, так кривдить учасників найстрахітливішої війни минулого століття?
Володимир БОЙКО, ветеран війни і праці.
Помічна
Кіровоградської області.
Хто чекає на мою смерть?
У роки війни моя сестра була на примусових роботах у Німеччині. Тяжко згадувати всі муки й поневіряння, яких вона там зазнала. Найстрашніше — її насильно позбавили можливості стати коли-небудь матір’ю. Останні десять років я доглядала її, вона майже не вставала з ліжка. Ми вчасно відправили всі документи на отримання компенсаційних виплат. За повідомленням із обласного фонду «Взаєморозуміння і довір’я», ще 1996 року мали отримати 600 марок. Грошей нам ніхто не дав. Потім щороку надходили відповіді, що, мовляв, цього року маєте отримати... Сестра не дочекалася. 1998 року надійшла остання відписка, що маю право на отримання 300 марок за догляд і на поховання сестри. Але мені досі кажуть: «Чекайте». А чого чекати? Хіба що смерті.
Ольга БанцевиЧ.
Великий Суходіл
Краснодонського району
Луганської області.
Ночували під дверима банку
Згідно з постановою уряду вкладникам «Ощадбанку» має бути повернено по 50 гривень. Але не так просто їх одержати! Скільки разів приходив у банк, та мені відповідали: або грошей немає зовсім, або одержали всього на 50—70 осіб. А люди чекали, ночували під дверима банку, непритомніли...
Прийшов нещодавно до банку з тим самим запитанням: «Коли виплачуватимуть 50 гривень?» А вони — читайте оголошення про припинення Кабміном виплати 50 гривень цього року. Тож постає запитання, куди поділися гроші, яких ще не отримали тисячі людей? Це питанням має розслідувати Генпрокуратура.
Григорій ЮРЧЕНКО, ветеран Великої Вітчизняної війни і праці.
Вінниця.
Горе-закон залишив без пенсії
Ми вже звикли до всього. Але те, як Законом «Про державну службу» нас розділили на гідних і не гідних, схоже на глум над людьми! Для одних службовців при виході на пенсію необхідний стаж держслужби 10 років, а для других —вже 20. А що робити мені, який через втрату здоров’я був змушений полишити роботу на 15-му році служби? Виходить, через такий горе-закон я нині позбавлений права на пенсію держслужбовця. Хіба це справедливо?
Іван БІГУН.
Камінь-Каширський
Волинської області.
Володимир Філімонович Мельник під час визволення польського міста Вроцлава був тяжко поранений, втратив ноги. Нині він — інвалід І групи, голова організації ветеранів Шаргородського району, почесний громадянин Вроцлава.
Шаргород
Вінницької області.