Благодійному фонду «Надія» виповнилося п’ять років
Широка повновода річка бере початок з маленького витоку. Благодійний фонд «Надія», відомий сьогодні не тільки в регіоні, а й далеко за його межами, починався колись с невеликого селища Шевченко Красноармійського району. Основне населення селища — люди похилого віку, вчорашні гірники, які віддали кращі роки колишній шахті та колишній державі. Й не їхня провина, що час змін забрав у них і сили, і заощадження, й ідеали. Але не зміг відібрати надію і віру в добрих людей...
Справжня доброта не знає меж
«Надія» — таке ім’я одержав благодійний фонд, створений 1998 року за ініціативою народного депутата України, а тоді — голови правління ВАТ «Вугільна компанія «Шахта «Красноармійська-Західна № 1» Леоніда Володимировича Байсарова. Ідею директора підтримав увесь трудовий колектив. Хоча, щиро кажучи, тоді, п’ять років тому, організатори не ставили перед собою масштабні завдання. Просто по праву сильного (шахта — одне з найпотужніших вугільних підприємств України) зголосилися підтримати тих, кому сьогодні чекати допомоги немає від кого.
Від 30 до 100 осіб щодня звертаються по допомогу в «Надію». За кілька років істотно розширилися напрями її діяльності. Це і адресна матеріальна підтримка багатодітних та малозабезпечених родин, дітей-сиріт, дітей із неповних сімей, пенсіонерів, інвалідів, ветеранів війни та праці. Це і допомога талановитій молоді, сприяння в розвитку охорони здоров’я, фізкультури і спорту, освіти, в захисті материнства і дитинства. Це і підтримка, лікування та оздоровлення дітей загиблих шахтарів. І відродження християнської віри та збереження духовної спадщини народу.
З грудня минулого року фонд «Надія» активно приєднався до здійснення програми допомоги дітям-інвалідам «Від серця до серця» під патронатом голови координаційної ради цієї програми Людмили Олександрівни Янукович. Дружина Прем’єр-міністра стала почесним гостем на святкуванні п’ятиріччя фонду. В інтерв’ю журналістам вона зізналася, що як керівник «молодої» благодійної організації хотіла б скористатися досвідом діяльності такого авторитетного фонду, як «Надія». Жвавий інтерес Людмили Олександрівни викликали дитячий методичний центр християнської православної просвіти, Храм святого рівноапостольного князя Володимира, стадіон у школі № 10, реконструйований за останньою спортивною «модою», дитячо-юнацький центр «Надія», оновлений Палац культури вугільної компанії. Та, звісно, найбільше враження справили небайдужі люди, які дарують добро і надію.
Слабким — підтримка, юним — можливості
Директор благодійного фонду «Надія» Наталя Вікторівна Іваньо пригадує, як її колега, директор Всеросійського відділення Міжнародного фонду допомоги дітям-сиротам Олена Брусилова, вислухавши розповідь про багатогранну діяльність красноармійців, сказала: «Але так не буває — щоб вести стільки напрямів і досі не видихнутися!». Однак приклад «Надії» доводить протилежне.
Звісно, існування благодійного фонду було б неможливе без людей, для котрих доброта і милосердя — життєве кредо. Йдеться про апарат управління і працівників ВАТ «Вугільна компанія «Шахта «Красноармійська-Західна № 1». Підприємство ухвалило рішення направити на реалізацію великої комплексної програми фонду «Надія» чотири відсотки неоподатковуваного податку на прибуток. А в березні нинішнього року на профспілковій конференції з розгляду колективного договору працівники вугільної компанії внесли до нього доповнення про щомісячні відрахування зі своєї зарплати на благодійну діяльність. Ці люди щедрі душею і напевно пам’ятають християнську заповідь «Хай не збідніє рука того, хто дає».
Краща нагорода за добро — усмішка і сподівання в очах підопічних. Тут полегшують біль фізичний і біль душевний. Тут допомагають зберегти сім’ю і поліпшити здоров’я. Тут дають можливість виявити себе в спорті та творчості. Сюди приходять розповісти про горе, одержати пораду, врятуватися від самотності та безвиході. Вісім благодійних програм водночас реалізує фонд «Надія». Деякі з напрямів по праву можна назвати унікальними. Наприклад, в дитячо-юнацькому центрі «Надія» і дитячому методичному центрі християнської православної просвіти для юних красноармійців відкрито десятки гуртків, клубів та студій, де кожна дитина знайде собі справу до душі. До того ж дитячий методичний центр об’єднано з Храмом святого рівноапостольного князя Володимира, тому дорослі наставники не лише прагнуть підтримати юні таланти, а й дати підростаючому поколінню можливість прилучитися до духовних та національних традицій, посіяти у відкритих дитячих серцях зерна добра і милосердя.
Не має аналогів в Україні й фізкультурно-оздоровчий комплекс «Олімпійський», збудований на кошти вугільної компанії. Комплекс став одним із підрозділів благодійного фонду. Тут різними видами спорту займаються більш як 300 дітей, а під час шкільних канікул працює літній спортивний табір.
У червні 2000 року фонд «Надія» удостоєно вищої нагороди Фонду сприяння розвитку і популяризації Донбасу «Золотий Скіф» у номінації «За благодійну діяльність», а 2001 року одержав таку саму вищу регіональну нагороду в номінації «За духовне відродження в регіоні».
Благодійність у цифрах і фактах
Майже 30 тисяч пенсіонерів Красноармійська перебувають під опікою фонду «Надія», одержуючи допомогу у вигляді харчових продуктів, дров, вугілля, путівок на оздоровлення.
ВАТ «Вугільна компанія «Шахта «Красноармійська-Західна № 1» виступила ініціатором працевлаштування інвалідів у регіоні, підготувавши для них майже 340 робочих місць.
Тільки 2002 року 196 осіб одержали в «Надії» допомогу для придбання ліків та лікування на 33,5 тисячі гривень, 62 тисячі гривень надано на проведення дорогих операцій, з них половина — для фінансування операцій на серці. Найменшому пацієнтові, якого було прооперовано завдяки допомозі фонду, лише один рік і чотири місяці.
Вугільна компанія і благодійний фонд організують літній відпочинок дітей в оздоровчих таборах, у таборах при дитячих центрах та при загальноосвітній школі № 33 у селищі Шевченко. Фонд підтримує відкриття пришкільних таборів у селах, виділяючи харчові продукти.
Від першої особи
Леонід БАЙСАРОВ, народний депутат України, президент благодійного фонду «Надія»:
— Попереду у фонду багато планів — значно більше, ніж зроблено позаду. Сьогодні ми тісно співпрацюємо з програмою «Від серця до серця», яку патронує дружина Прем’єр-міністра України Людмила Олександрівна Янукович. Зробити кожен день щось добре для дітей, а надто знедолених, зробити так, щоб кожен день дитина була щаслива, — наш обов’язок. Підтримка слабких соціально необхідна для суспільства. І всі засоби допомоги ще не вичерпано.
Людмила ЯНУКОВИЧ, голова координаційної ради благодійної програми допомоги дітям-сиротам і дітям-інвалідам «Від серця до серця»:
— Я вперше приїхала до Красноармійська, хоча багато чула про діяльність фонду «Надія». Ніде такого не бачила! Не хотілося йти з храму, з дитячого центру. Як усе розумно організовано, все разом, воєдино. І мені як голові координаційної ради благодійної програми є чого повчитися у фонду «Надія», який має п’ятирічний досвід діяльності. Я вам усім бажаю вірити, сподіватися, терпіти, любити і пробачати. І нехай Господь надихає вас на добрі справи на користь православ’я, надихає до милосердя.
Наталя ІВАНЬО, директор благодійного фонду «Надія»:
— Жодна людина, яка звернеться до фонду, не залишиться без уваги, її обов’язково вислухають і за можливості нададуть допомогу. Ми живемо долями людей, які безупинно йдуть до нас за підтримкою. Усвідомлення того, що ми потрібні, спонукає й далі творити добро. Ми зробимо все можливе, щоб люди забули про свої недуги і труднощі, щоб серця їх наповнювалися впевненістю в завтрашньому дні.
І материнське тепло, і професійний успіх
П’ятирічний ювілей фонду збігся з одним із найчудовіших православних свят — Днем святих жінок-мироносиць. Він уособлює жінку-матір, хоронительку домашнього вогнища і родинної атмосфери доброзичливості, взаєморозуміння. Саме жінку Господь більшою мірою наділив добротою, любов’ю до ближнього, милосердям і нескінченною відданістю.
Перед входом до просторого Палацу культури вугільної компанії гостей свята зустрічали зворушливі дівчатка в білих легеньких платтячках. Кожна жінка одержувала з дитячих рук квіти. У фойє увагу одразу привертали виставки робіт підопічних дитячих центрів фонду та дошкільних закладів — старанно виліплені і розмальовані скульптури, зі смаком складені композиції квітів, вироби вжиткового мистецтва, малюнки, плетені серветки і навіть... виліплені з пластиліну портрети любих матусь 4—5-річних «художників». А святкова програма, в якій разом з майстрами художньої самодіяльності блискуче виступала народна артистка України Інна Дорофєєва, спричинила бурю емоцій і аплодисментів.
За велику благодійницьку діяльність церковні нагороди від імені митрополита Київського і Всієї України, предстоятеля Української православної церкви блаженнійшого Володимира одержала група працівників фонду та вугільної компанії. А директора фонду «Надія» Наталю Іваньо і начальника економічного відділу вугільної компанії Світлану Суганяку удостоєно ордена Святої великомучениці Варвари.
Із шести тисяч працівників шахти «Красноармійська-Західна № 1» третина — представниці прекрасної половини. Вперше за 12 років існування вугільного підприємства ухвалено рішення нагородити автомобілями жінок, внесок яких в успіхи компанії вагомий. Цей день запам’ятається не лише урочистістю моменту, а й тим, що ключі від семи автомобілів вручила Людмила Олександрівна Янукович. Гідна оцінка нелегкої праці!
«Милосердя вище за справедливість» — для благодійного фонду «Надія» це і кредо, і керівництво до дії. Милосердя — це поривання душі, яка «зобов’язана трудитися», не знає відпочинку і спокою. Милосердя — це спосіб життя, коли неможливо залишатися байдужим до бід ближнього. Милосердя — це турбота про майбутнє, про те, якою виросте наступна генерація. Вугільна компанія «Красноармійська-Західна № 1» та благодійний фонд «Надія» ось уже п’ять років відроджують кращі традиції благодійництва. І нехай не гасне запалене ними вогнище добра і людського тепла.
 
Донецька область.