А чи доводилося вам колись смакувати черешнею, яка у діаметрі сягає 20, ні 22(!) міліметри? Кажете, немає такої ягоди? У Мелітополі є. Так і називається — «Великоплідна». Сьогодні в Україні близько 12 тисяч гектарів черешневих насаджень. Майже третина — у Запорізькій області. За словами Віталія Рульєва, директора Інституту зрошуваного садівництва ім. М. Сидоренка Української академії аграрних наук, в їхньому дослідному господарстві вирощують понад 50 виробничих сортів черешні. Однак є у цьому ягідному раю чимало складних питань.

Реформування у вітчизняному сільському господарстві, природно, не обминуло й садівництво.
— Одна з найголовніших проблем для виробника черешні — її реалізація, — зазначив Віталій Рульєв. — На жаль, в Україні взагалі попит на продукт невеликий. Основний наш споживач — Росія, точніше — Москва. Але торік сусіди запровадили таке мито на ввезення черешні, що відправляти туди товар не мало сенсу. Тоді ціна на ягоду в Мелітополі впала до 50 копійок за кілограм... Раніше виручали оптово-роздрібні комбінати. Але після приватизації їм, схоже, вигідніше торгувати бананами. І це за нашої оптової ціни 2,5 гривні за кілограм. Відсутність інфраструктури плодового та й овочевого ринків вельми ускладнює життя сільгоспвиробникові.
— Я вважаю, — продовжує Віталій Андрійович, — припустилися помилок і під час розпаювання землі під багаторічними насадженнями. Всі єдині комплекси зруйновано. А чи можна отримати нормальний врожай, якщо одному дістався розчинний вузол, другому — трактор, третьому — культиватор? Переконаний, що розвиток садівництва можливий лише на базі цілісного майнового комплексу. Адже в Україні землю під садами фактично оцінено у 2,5 разу дорожче, ніж орну. І хто з орендарів вирощуватиме ягоди чи фрукти, якщо він тільки за оренду гектара цієї землі має віддати до 1000 гривень? Окрім того, необхідно розплатитися і за дерева, як за майновий пай. А за садом ще й доглядати треба. От і виходить, що садівництво в Україні збиткове. Парадокс! Ми в нашому дослідному господарстві отримуємо з гектара 50—60 центнерів черешні. За найскромнішими підрахунками, можна отримати виручку 10 тисяч гривень з гектара. Яка ще культура дає такий прибуток?
Нині перший урожай черешні очікують 5—7 червня. Яка буде його ціна, покаже ринок.
— Найпевніше, черешня подорожчає, — прогнозує Віталій Андрійович. — Цієї зими постраждали не лише озимі — перепало й черешні, особливо її раннім сортам.
Торік у господарстві зібрали 1000 тонн черешні, цього літа мелітопольські садівники прогнозують не менш як 500 тонн. Отже, без черешні не залишимося.
 
Запорізька область.