Парламент, найімовірніше, розглядатиме два законопроекти про політичну реформу — президентський і депутатський. Про це заявив на прес-конференції в парламенті Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. «Звичайно, нам потрібно мати один узгоджений законопроект, — сказав він. — Це дало б надію на те, що законопроект буде підтриманий конституційною більшістю, і засвідчило б, що в суспільстві є порозуміння і прагнення до компромісу. Хоча це романтичний підхід. А, очевидно, матимемо два законопроекти, які можуть бути направлені на висновок до Конституційного Суду».

На думку В. Литвина, у законопроекті про внесення змін до Конституції України, який буде внесено главою держави на розгляд парламенту, буде вилучено низку пропозицій, які не знайшли всенародної підтримки. Зокрема, пропозиція про запровадження в Україні двопалатного парламенту. Якщо до Конституційного Суду буде направлено два законопроекти, зазначив глава парламенту, то всю відповідальність за політичну реформу буде перекладено з парламенту на Конституційний Суд.
20 травня має відбутися засідання тимчасової спеціальної комісії, де розглядатиметься законопроект про внесення змін до Конституції, напрацьований у парламенті. Володимир Литвин висловив сподівання, що після зустрічі лідерів фракцій з Президентом комісії вдасться напрацювати узгоджений варіант законопроекту про політичну реформу. «Але це має бути суспільний компроміс, а не між політичними силами», — наголосив глава парламенту. Він висловився проти підписання чергової політичної угоди стосовно політичної реформи. Голова ВР також не бачить правової та політичної можливості для скликання Коституційної асамблеї, яку також вимагають деякі політичні сили.
Володимир Литвин підтвердив, що має намір ініціювати відновлення фракції «За єдину Україну». «Депутати не кріпаки, щоб їх приписувати до політичних маєтків, — сказав він. — Якщо продовжуватимуться політичні ігрища, в мене буде моральне право звернутися до тих людей, які прийшли до парламенту за списком «За єдину Україну». Бо мене непокоїть єдине: щоб парламент працював ритмічно і злагоджено». Але водночас Володимир Литвин знову запевнив, що не збирається йти на президентські вибори.
Детальніше про прес-конференцію читайте в наступному номері газети «Голос України».