На погоджувальній раді керівники парламентських комітетів і лідери фракцій знову переймалися проблемами бюджету, схвалення кодексів та ситуацією на ринку зерна. Узгоджений варіант змін до Бюджетного кодексу України депутати планують розглянути в середу, а за зміни до цьогорічного держбюджету голосуватимуть у процедурі другого читання в четвер, 22 травня. 21 травня парламентарії також обговорять ще один надзвичайно важливий документ — Кримінально-процесуальний кодекс України.
А розпочався пленарний тиждень у Верховній Раді з парламентських слухань «Епідемія туберкульозу в Україні та шляхи її подолання», які відбулися вчора. 21 травня в парламенті пройдуть ще одні слухання — про демографічну кризу в країні.
20 травня депутати планують першим питанням проголосувати постанову про інформацію голови правоохоронного комітету ВР стосовно дій у київському слідчому ізоляторі 14 травня цього року. Далі розглянуть ряд законопроектів за скороченою процедурою: зокрема, законопроекти про забезпечення молоді першим робочим місцем; про ввезення в Україну цукру-сирцю тростинного у 2003 році; зміни до закону про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам.
21 травня парламент планує обговорити законопроекти про загальнодержавну програму технічного переоснащення, перспективного та соціального розвитку Державної воєнізованої гірничорятувальної служби, зміни до Земельного кодексу (щодо вилучення та надання земельних ділянок), зміни до закону про місцеве самоврядування щодо видачі свідоцтв про право власності та ряд інших документів. На голосування в день прийняття рішень — 22 травня — уже винесено понад 50 законопроектів.
У п’ятницю, 23 травня, депутати планують заслухати звіти голови Держкомінформу та президента НТКУ про висвітлення роботи третьої сесії Верховної Ради.
Загалом, за словами Голови ВР Володимира Литвина, до розкладу засідань сесії на цей тиждень за пропозиціями парламентських комітетів включено майже 90 проектів законів, із них два визначено Президентом як невікладні та ще два уряд просить розглянути в першочерговому порядку. Зростає кількість законопроектів, які профільні комітети пропонують додатково включити до порядку денного сесії. Їх уже назбиралося 54. За їх включення до порядку денного вирішено проголосувати пакетом.
Лідери фракцій на погоджувальній раді запропонували присвятити наступний день уряду в парламенті ситуації на вітчизняному ринку зерна та продовольчій безпеці, а також виділити час для розгляду в пакеті пріоритетних законопроектів по селу. А Володимир Литвин на пропозицію лідера фракції БЮТ Юлії Тимошенко доручив правоохоронному комітетові ВР підготувати до наступної погоджувальної ради пропозиції про заслуховування щорічного звіту Генерального прокурора України.
Цього тижня однією з важливих тем буде і політична реформа. Постійний представник Президента в парламенті Олександр Задорожній в інтерв’ю журналістам повідомив, що за тиждень-два Леонід Кучма подасть до ВР законопроект про внесення змін до Конституції, який значною мірою відрізнятиметься від проекту, винесеного на всенародне обговорення, і враховуватиме пропозиції, що надійшли після цього обговорення. За словами О. Задорожнього, «Президент налаштований оптимістично: що цей законопроект може отримати вже в першому читанні 300 голосів».
О. Задорожній також повідомив, що днями має відбутися засідання Ради національної безпеки та оборони, на якому розглядатиметься питання про участь України в стабілізаційних силах в Іраку, і якщо РНБО дасть на це добро, то Л. Кучма внесе до парламенту відповідний законопроект.