Пригадуєте у Михайла Жванецького:

— Це база? — Так. А що вас цікавить? — Мене цікавить поїсти...
 
«Поїсти» в Полтаві з настанням весни істотно подорожчало. Маю на увазі купити на ринку найнеобхідніше, щоб удома щось приготувати, бо здебільшого саме так харчується місцевий люд. Так, у березні і квітні ціни на найнеобхідніші продукти в регіоні стрибнули різко й нахабно. І сезонним коливанням це не поясниш.
Серед крупів найдорожча гречка — якщо ще рік тому на центральному ринку за кілограм просили дві гривні, то нині — не менше як 3,5. Щоправда, несмажену можна купити на гривню дешевше, але її якість досить сумнівна. Рис пропонують по 2,60. Решта крупів якщо й подорожчали, то в середньому копійок на 25. А от ціна на хліб тримається і, можна сподіватися, до нового врожаю не зміниться — така державна політика. Однак диктувати умови приватним виробникам неможливо, тому булочки, тістечка, торти та кренделики подорожчали. І не дивно, бо ще в січні кілограм борошна коштував 1,10 гривні, а нині вже — 1,70.
Традиційно зросли ціни на овочі, адже осінні запаси вичерпуються, а попит зростає. Тож кілограм столового буряку коштує мало не 2 гривні, моркви — 4, капусти та цибулі — 3,50, картоплі — 1,80. У спальних районах і на стихійних базарчиках можна сторгуватися на 20—30 копійок дешевше.
Зате дешевшає сало і м’ясо. Та, вочевидь, це ненадовго. Поки що сало можна придбати за шість, свинину — за десять, а яловичину — за дев’ять гривень. Десяток яєць ще в січні коштував 2,30, лютому — 2,60, а цього місяця вже потягне на троячку.