Регіональна ідея стане силою, яка об’єднає центристські партії, бо це ідея не політична, а економічна. Про це на прес-конференції у Красноармійську заявив народний депутат України від виборчого округу № 49, член фракції «Регіони України» Леонід Володимирович Байсаров. Зустріч із журналістами була приурочена до річниці початку роботи Верховної Ради нового скликання. Народний депутат позитивно оцінив діяльність парламенту в минулому році, відзначивши як важливі віхи прийняття державного бюджету на 2003 рік, створення консолідованої більшості та підтримку програми уряду.
— Майбутнє — за пропорційною системою виборів, і до цього мають готуватися і партії, і виборці, — вважає Л. Байсаров. — Програми багатьох партій приблизно однакові, тож маємо знаходити мужність об’єднуватися. В Партії регіонів є всі можливості консолідувати центристські політичні сили, і ми докладемо всіх зусиль для того, щоб таке об’єднання відбулося.
Як успішний і гідний наслідування досвід оцінив народний депутат практику підписання соціальних контрактів, в яких записано конкретні побажання виборців. Сьогодні в окремих містах і районах соціальні контракти виконано на 80—90 відсотків, зазначив Леонід Володимирович. «Це робота в регіоні, якої чекають від нас виборці. І ми маємо виконати обіцяне, щоб чесно дивитися людям в очі».
Л. Байсаров є одним із співавторів законопроектів, які стосуються приватизації шахт та припинення банкрутства вугільних підприємств. Одна з проблем, увагу до якої привернув народний депутат, — так звані депресивні території (у виборчому окрузі № 49 таким містом, наприклад, можна вважати Білозерське). Йдеться про законодавче закріплення понять «депресивне місто» і «депресивна територія», про розробку спеціальної державної програми розвитку таких населених пунктів.
Відповідаючи на запитання про ставлення до реформування вугільної промисловості, яке здійснює уряд, народний депутат нагадав, що протягом останніх 10 років в Україні було ухвалено два десятки програм розвитку галузі, однак жодну з них не профінансовано навіть наполовину.
— Ми запізнилися з приватизацією вугільних підприємств, і криза в галузі затягнулася й посилилася, — сказав Леонід Байсаров. — Переконаний, на кожному підприємстві має бути господар: чи то держава, чи то приватник. Створення державних підприємств, а потім їх розкручування і виставлення на продаж, як це пропонує уряд, — має вигляд, звісно, привабливий. Але сьогодні самі трудові колективи не готові до приватизації. І цей факт, побоююся, зашкодить залученню потенційних інвесторів.
На думку народного депутата, прикладом успішної приватизації може слугувати ВАТ «Вугільна компанія «Шахта «Красноармійська-Західна №1», де кошти на розвиток шахти одержано в результаті емісії акцій.