Недавно головний редактор «Дзеркала тижня» Володимир Мостовий став лауреатом програми «За свободу і майбутнє засобів масової інформації», і, вітаючи українського редактора з міжнародним визнанням, німецькі колеги відзначили, що журналісту доводиться «працювати в умовах погроз і постійних переслідувань». Тобто прокоментували типову українську «картинку».
І раптом вдарило відлуння. Тривогу за долю Мостового висловив Президент. «Нові факти погроз і переслідувань на адресу київського журналіста свідчать про те, що свобода слова продовжує залишатися об’єктом тиску з боку кримінальних кіл і політичних авантюристів», — роз’яснила цю тривогу Президента його речниця Олена Громницька. Щоправда, не розтлумачила, кого має на увазі під «кримінальними колами й політичними авантюристами», і ми запідозрили, що «свобода слова» зачепила «атиповим вірусом» навіть співробітників АП.
Президент зобов’язав силовиків «негайно вжити всіх передбачених законом дій із розслідування цих неприпустимих фактів, котрі зазіхають на безпеку журналіста і продовжують підривати авторитет України як держави, що намагається досягти світових стандартів правопорядку і свободи слова».
Найцікавіше, що сам Мостовий дуже спантеличився такою увагою до своєї персони. І дивується, чому Президент так болісно відреагував на слова, якими німецькі журналісти охарактеризували умови роботи незалежних ЗМІ в Україні... «Те, що ми, на жаль, в Україні сприймаємо як вимушену і звичну реальність, у цивілізованому світі визначають як «роботу в умовах погроз і постійних переслідувань...»
Особливо зворушений колега ініціативою Леоніда Даниловича «забезпечити надійною професійною охороною журналіста від можливих злочинних зазіхань». Він, звичайно, дуже вдячний за турботу, але, у свою чергу, пропонує Президентові спрямувати ресурси влади на створення нормальних умов роботи, насамперед регіональним ЗМІ, а зусилля правоохоронних органів — на реальне розкриття злочинів, пов’язаних з насиллям і вбивствами журналістів. А що стосується конкретно «ДТ», запевнив «підохоронний» редактор, то «ми, як і раніше, займатимемо і відстоюватимемо незалежну позицію, не відволікаючись від цієї непростої справи на участь в піар-акціях влади».
Однак, схоже, на Банковій також не збираються відступати від «захисту міжнародного авторитету держави і світових стандартів». МВС розпочало перевірку «існування погроз і постійного переслідування в професійній діяльності В. Мостового». А якщо нічого не встановить (як свідчить практика і, зокрема, особистий досвід автора цих рядків), це надихне «славну когорту поборників свободи слова» зарахувати Володимира Мостового до «ворогів держави, які підривають її авторитет в очах світової спільноти». Не виключено, що «надійна і професійна охорона» стане ще «надійнішою»...